На брифинга тази сутрин стана ясно, че се отчита нарастване на новите заболели от COVID-19 спрямо данните обявени вчера до 17, но на фона на повече от 5 пъти нарастване на изследваните проби – от по-малко 300 до над 1500 за вчерашния първи работен ден за тази седмица.

Нарастват новите заразени, но пробите 5 пъти повече спрямо вчера

С новите заразени общият брой на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас достига до 2460.

Преобладаващата част от новите заболели са от София – 11, като при 3-ма от тях се е наложила хоспитализация, тъй като е преценено, че симптоматиката е по-сериозна, останалите 8 са насочени за домашно лечение.

Локално епидемично огнище се е формирало в област Шумен, като за вчера са установени 3 нови заразени, които са свързани със случай, за който бе съобщено вчера.

От РЗИ Шумен са предприели действия по проучване на контактите на заразения и резултатът е откриването на тези 3 нови заболели от областта.

Останалите 3 нови случаи на COVID-19 у нас са от областите Пазарджик, където са 2-ма, не се съобщава дали са свързани със завода за части за автомобили, който се превърна в локално епидемично огнище.

1 нов случай е установен в област Ямбол, това показва, че взетите мерки за локализиране на заразата в един от кварталите на областния център, са дали резултат.

Без заразени нови деца за последните 24 часа

За изминалото денонощие не са установени нови заразени, които да са под 18 години, тоест деца. След като вчера не бе открит нов заразен медик, днес има такъв и това е единственият случай от Ямбол, касае се за медицинска сестра, по всяка вероятност от областната болница МБАЛ Св. Пантелеймон

Излекуваните днес от COVID-19 са 32-ма или почти два пъти повече, отколкото са заразените и то въпреки 5 повече тестове спрямо почивния 25 май. С новите преборили болестта общият брой на излекуваните вече надхвърля 900.

В София се съобщава за 5 излекувани днес, най-много са от областите Благоевград и Видин по 10, в област Перник са 5.

Преобладаващата част от преборилите инфекцията у нас са мъже – 500 и 412 жени, като те отговарят на едновременно 2 критерия – отрицателни PCR тестове и се определят като клинично здрави, без никаква симптоматика.

Сред излекуваните 32 за изминалото денонощие са и 10 деца или лица под 18 години.

За съжаление, изминалото денонощие не се размина и без нови случаи на летален изход, при които е установен лабораторно COVID-19, като те са 3.

Първият случай е от Пловдив, жена на 70 години с няколко хронични заболявания, сред които язва на дванадесетопръстника. Вторият случай на летален изход с коронавирусна инфекция е жена на 74 години, хоспитализирана в МБАЛ Сливен, която е с хронична болест диабет.

Третият случай, при който се е стигнало до летален изход, е от УМБАЛ Александровска, касае се отново за жена на 73 години, която е с анамнеза, съпътстваща COVID-19, онкологично заболяване на кръвта.

С новите смъртни случаи, при които е доказан COVID-19, се отчита намаляване на средната възраст, до 65,6 години.

Намаляват заразените, които са в болница с COVID-19 у нас

От оперативния щаб съобщиха за тенденция към продължаващ спад на заразените с коронавирус, които са в болница. Последните показват, че 217 са в болница с COVID-19, тези в интензивни отделения също са все по-малко и са 21.

Международната епидемиологична обстановка може да се характеризира с достигане на своеобразно плато при новите заболели от коронавирусна инфекция.

За изминалото денонощие новите заразени по света общо са в границите между 90 000 и 100 000, като се запазва тенденцията от предните дни, малко над 92 000.

САЩ и Бразилия продължават да са епицентър на световната пандемия, като в страната на неограничените възможности са потвърдени над 19 000 нови заразени с COVID-19, а в Бразилия около 15 000.

В Руската федерация се запазва тенденцията, тоест е достигнато платото, с малко под 9000 нови заразени. 4-тата държава в света, която е с над 1000 нови заразени са изминалите 24 часа, това е Великобритания с 2400 заболели за 26 май.

Във всички останалите държави новите заразени са под 1000, като в Беларус са близо до тази стойност – над 900 и Испания с 859.

На Балканите най-много са заразените нови в Турция – 950 и в Румъния – 146. Най-малко са в Гърция и в Босна Херцеговина – по 10 нови заболели.