Мозъкът ни е най-ценното ни физическо притежание. В него се съдържа целия ни интелект, спомените ни, емоционалността ни и, въобще, всичко което ни прави личности. За съжаление, както всяко нещо от нашето тяло, и този орган остарява и претърпява дегенеративни изменения.

Оказва се, че този процес се различава при дамите и при господата.

Как се е родила идеята за това откритие

Все повече учени са на мнението, че стареенето предизвиква повече изменения в мозъка на мъжете, отколкото на жените. При изследване чрез невровизуализация на над 300 физически здрави възрастни, между 65 – 95- годишна възраст, учени от Детройт, открили, че мозъкът на мъжете намалява размерите си по-бързо с възрастта,  сравнено с мозъка на жените.

Означава ли това, че мъжете са със намалени когнитивни способности, спрямо жените

Макар и да е установено, че мъжкият мозък се смалява по-бързо, в сравнение с този на жените, това не означава, че това редуцира и когнитивните способности. Тоест, интелектуалните функции с напредването на възрастта при мъжете, не е задължително да се влошат, дори и при смаляване на размерите на мозъка.

Забавя се, основно, електро-химическата комуникация, което води до нарушаване на менталната обработка. Добрата новина е, че не е задължително да настъпи масова смърт на мозъчните клетки.

Какво показват изследванията

Позитрон-емисионната томография (ПЕТ) е иновационен диагностичен метод в медицината, който позволява не само анатомичното изобразяване на органите, но и показва как функционира съответния орган. ПЕТ скенерите на мозък, показват, че кръвообращението на фронталния дял на мозъчната кора и, по-точно, на сивото вещество, забавя функционирането си след 55-годишна възраст.

Интересен факт е, че „по-зрелият“ мозък се налага да функционира по-усилено, което означава, че изгаря и повече глюкоза.

С напредването на възрастта, произвеждането на енергия в митохондриите (клетъчни органели, отговорни за клетъчното дишане и образуването на енергиен източник за клетката) намалява. Има теории, че смаляването на размерите на мозъка, може да се дължи на високото кръвно налягане, което вреди и на кръвоотока.

Това означава, че е много важно навременно и провилно третиране на проблемите с кръвното налягане.

Експериментално изследване, проведено в Калифорнийския университет, показва, че нарушенията на менталните възприятие и интелектуалните способности се дължат, до голяма степен на болест. Такива болести са: високо систолично кръвно налягане, ранен стадий на болест на Алцхаймер, нарушение на сънната артерия и диабет.

Изследванията са показали, че хората, които страдат от определена тежка болест или притежават специфичен ген за дегенеративни изменения на мозъка имат между 8 – 10% риск от проява на т.нар. „интелектуален упадък“.