Може би витамин С е най-известният витамин. Особено популярен става в сезона на настинките и грипа, като се приема с цел подсилване на имунните защитни сили на организма.

Оказва се, че витамин С може да подобри когнитивните способности, което ще обсъдим в днешната статия.

Каква е функцията на Витамин С

Витамин С е силен антиоксидант, който има свойството да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Съответно, витамин С се открива в повишени количества в мозъчната тъкан.

Витаминът допринася за производството на невротрансмитери и защитаваклетките от увреждане на свободните радикали. Интересно е, че витамин С  може да повиши кръвните нива на глутатиона.

Какво показват IQ-тестовете

Изследванията в тази област, започнали в САЩ през 60те години на миналия век, когато тексаски изследователи, открили, че учениците, които консумирали повече цитрусови плодове и сокове се справяли по-добре с усвояването и разбирането на учебния материал, в сравнение с тези, които не обичали да си похапват плод или фреш.

Учените започнали обстойно да проучат на какво се дължи този феномен. Направили експеримент, който отново включвал учащи се, като този път групата включвала ученици и студенти. Участниците трябвало да се подложат на подходящи за възрастта им IQ – тестове и, също така, им били изследвани кръвни показатели, които трябвало да определят нивата на витамин С.

Фактите били на лице- повече витамин С = по- голям резултат на IQ.

Витамин С срещу „остаряването“ на мозъка

Проучвания са установили, че по-високите нива на витамин С в организма ни, подобряват когнитивните постижения, не само при млади хора, но и при по-възрастни хора. Витамин С предпазва от възрастови мозъчни дегенерации, като деменции и инсулт.

Силно препоръчително е, да приемате добавки с витамин С и, по-важното, хранителни продукти, съдържащи по-голямо количество от този витамин, тъй като по този начин си осигурявате добра превенция срещу увреждания на мозъка, свързани с напредването на възрастта.

Австралийски изследователи от университета в Сидни направили интересно проучване. В него се включили около 120 възрастни хора, над 60- годишна възраст, които били разделени на 2 групи – приемащи добавки с витамин С и хора, които не приемат подобни добавки.

Чрез специално изследване на менталното състояние, се установило, че първата група намалили почти наполовина риска от развитие на когнитивни нарушения, независимо от образованието, вида на работата, която са практикували, езиците, които са говорили и др. В същата група, се регистрирало и осезаемо по-добра дългосрочна памет, сред хората.

Разбира се, важно е да знаем, че никоя добавка не би могла да замени рационалният режим на хранене!