Репродуктивната система е комбинация от вътрешни и външни полови органи, които работят заедно, за се възпроизведе нов живот. Репродуктивната система при жените се състои от множество различни части като най-важните от тях са влагалището, матката и яйчниците.

Мъжката полова система се състои от пенис, скротум и тестиси, както и от различни допълнителни вътрешни органи като простатна жлеза и семенни торбички, които произвеждат течността след еякулация. Кои са най-интересните факти свързани с репродуктивната система, за които може би не знаете?

Репродуктивната система съдържа най-големите и най-малките човешки клетки

Известно е, че клетките в тялото имат разнообразни форми, размери и извършват различни функции. Оказва се, че най-големите и най-малките клетки в човешкото тяло са в двете гамети, или репродуктивни клетки.

В тялото на мъжете се произвежда най-малката човешка клетка - сперматозоида, чийто размер варира между 3 и 5 микрометра, като изключим „опашката“. За да стане по-ясно сравнението ще кажем, че размера на червените кръвни клетки е около 8 микрометра в диаметър или около една десета от диаметъра на човешкия косъм.

За разлика от мъжката репродуктивна система в женската се намира най-голямата човешка клетка – яйцеклетката. Размерите на яйцеклетката достигат до 120 микрометра в диаметър.

Средният размер на пениса е с по-малка дължина от 15 см

Според детайлно проучване през 2013 г., публикувано в списанието за сексуална медицина средно статистическият размер на половия член е с дължина 14.2 см.

Изследователите докладват за огромни разлики в размерите на участниците от проучването. Най-малкият размер на еректиралия пенис е с дължина 4 см, а най-големият с 26 см.

Влагалището и доматите имат нещо общо - и двете са кисели

Доматите се отличават с киселинно рН, което варира между 4.0 и 4.7, съгласно Администрацията по храните и лекарствата. Според проучванията рН на влагалището е 4.5.

Защо вагината има киселинно рН?

Влагалището разполага с множество микроорганизми, които могат да се развиват само в кисела среда. Съществуват киселини бактерии, които произвеждат млечна киселина от рода „Лактобацилус“. Тези полезни бактерии ни предпазват от патогенни (болестотворни), които се придвижват към вагината.

Мъжете имат много повече гамети, отколкото жените

Съществува огромна разлика между броя на гаметите, които мъжете и жените произвеждат. По време на раждане жените имат 1 000 000-2 000 000 яйцеклетки. Но през целия им живот се освобождават около 300 - 400 от тези яйцеклетки по време на овулация преди да настъпи менопаузата. Докато мъжете произвеждат повече от 500 милиарда сперматозоиди в живота си. По време на еякулация един здрав мъж може да освободи повече от 1,2 милиона сперматозоиди.

Древните египтяни са използвали контрацептивни техники преди хиляди години

Може би си мислите контрацепцията е ново изобретение, но средства за контрол на раждаемостта са измислени преди повече от 4 000 години. Данните за тези сведения са взети от статия в списание на семейно планиране и репродуктивно здраве през 2011 г.

Най-ранното писмено сведение за контрацепция идва от египетски папирус, който датира от 1825 г. пр. н. е. Един метод за контрол на раждаемостта е посочен в документ. Лекарите са прилагали мед към вътрешността на вагината, докато жената седи върху натриев карбонат.

В друга техника се използва крокодилска тор, която се опакова и поставя близо до шийката на матката.

Още любопитни факти за половата система четете в Lechenie.bg