Два обещаващи подхода за намиране на ефективни лекарства за отслабване, бяха представени на годишната среща на ендокринолозите.

Дадено е експирементално лекарство на някои животни и те показали драматична загуба на тегло.

Друго проучване показва, че при мъжете любовният хормон (окситоцин) намалява апетита. Според специалистите, намирането на хапче за отслабване ще е много дискутирано, още повече, че ще има и съмнения за неговите вреди.

Необходима е още много работа, за да се провери дали тези подходи крият риск за безопасността при хората, заявиха учените на конференция в Сан Диего.

Първо, екип на Houston Methodist Research Institute използва едно лекарство, което манипулира количеството енергия, изгорено от хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза.

„Това лекарство ускори метаболизма и доведе до драматично намаляване на теглото”, каза ръководителят на изследването д-р Кевин Филипс.

Химикалът GC-1 превръща бялата мазнина, която е просто енергийно депо, в кафява мастна тъкан. Този вид мазнини помагат да понижите теглото си, като изгарят калориите и ги превръщат в топлина. Тази мазнина е по-често срещана при бебетата.

При експериментите с мишки, химикалът е повишил производството на топлинна енергия, както и телесната температура на животното с  четири градуса. За две седмици, плъховете с наднормено тегло са загубили половината от мазнините в тялото си.

Д-р Филипс добавя: „Нашите данни показват, че GC-1 е ново средство за превръщане на мазнините, което може да се използва за лечение на затлъстяване и метаболитни заболявания”.

Твърде рано е да се каже, дали това химично вещество може да се използва безопасно върху хората. Прекаленото повишаване на вътрешната температура на тялото може да бъде смъртоносно.

Има и опасения, че лекарството може да бъде опасно и за други части от тялото, поради рязката промяна в килограмите.

Д-р Джейсън Уекслър, ендокринолог във Вашингтон, окръг Колумбия, коментира: „Много хора по света се опитват да отслабнат, а това лекарство ще предизвика голям интерес. Вълнението е голямо, но са нужни още изследвания, преди то да бъде пуснато на пазара.”

„Вероятно има много проблеми с безопасността и страничните ефекти, които наистина трябва да бъдат премахнати, преди терапевтичното превръщане на бялата мастна тъкан в кафява”, добави Уекслър.

Учените смятат, че използването на определен хормон, също може да помогне за отслабване. Този хормон обикновено се освобождава по време на раждането и помага на майката да създаде връзка с нейното бебе.

Единична доза от хормона, доставена на организма чрез спрей за нос преди закуска, може да намали апетита и броя на консумираните калории, показва проучване, в което участват 25 мъже.

Мъжете, участвали в проучването, консумирали 122 калории по-малко на закуска, след използването на спрея за нос.

Ако този ефект се поддържа в продължение на три хранения на ден, в период от една година може да загубите около 17 килограма, изчисляват учените.

„Още сме в началото на изследванията и за мен е много вълнуващо, защото вече се опитваме да обясним влиянието на хормона върху човека”, каза д-р Елизабет Лоусън пред ББС.

„Мисля, че със сигурност лечението на затлъстяване има потенциал, но ние се нуждаем от още изследвания, за да се уверим, че лекарството е безопасно и не води до странични ефекти”, добави тя.