Дори и висококачествените хранителни продукти могат да станат причина за чревна инфекция, ако те се съхраняват в мръсен хладилник.

Или просто неправилно се съхраняват в него. За това, че някое безпричинно чревно разстройство може да бъде „родом“ от хладилника, повечето хора дори и не подозират.

Хигиенисти неведнъж са провеждали специални изследвания, като са взимали проби от повърхността на хладилниците на семейства с доста добро социално положение . В резултат на което те откривали нещо много интересно и дори необичайно.

Наличието на ешерихия коли не предизвикала изненада, както впрочем и на салмонела, но откъде в хладилника е възможно да се появи златисти стафилококи? Но тази бактерия е била открита там. Също така били идентифицирани - листерия, йерсиния и разбира се плесен.

У непозапознатите хора обикновено възникват 2 въпроса – те са учудени как е възможно бактерии да попаднат в хладилника и как те оцеляват на ниските температури. И попадат и оцеляват и дори се размножават, макар и с по-забавени темпове.

Това вече е доказано. В нашите хладилници температурите не са толкова ниски, че микроорганизмите да могат да загинат.

Как бактериите попадат в хладилника?

Много лесно. Ако вие сте донесли пиле от магазина и сте го сложили директно на някой от рафтовете на хладилника. Ако в пилето е има салмонели, те се съдържат също и неговите сокове и така бактериите могат да попаднат в колбасите, изварата и другите готови продукти, които просто изяждаме, без да печем или да ги варим.

В този случай е изключително полезна микровълновата печка, тъй като повечето микроби загиват под действието на микровълните.

И макар и много дълго време този домакински уред да беше обявяван за опасен за здравето, то наскоро той беше реабилитиран именно поради тази причина, че унищожава повечето опасни бактериите, съдържащи се в хранителните продукти.

Дори в микровълновата можем да стерилизираме до известна степен и мръсната кухненска гъба, която използваме за миене на чиниите.

Листерията се размножава най-често в недоизядената храна, например в салата, нарязани колбаси, в останалите мезета например и пр.

Ешерихия коли може да бъде открита по всички хранителни продукти, които не са измити – на месото, зеленчуците , плодовете и най-вече зеленолистните зеленчуци, които почти винаги са замърсени и с почва.

Стафолококът също предпочита мръсните хранителни продукти, но повече обича неизядената храна и когато например в една чиния са струпани няколко храни.
За разлика от патогенните бактерии, плесента може да се види и с невъоръжено око, а спори на гъбички има почти навсякъде.

Как правилно да съхраняваме продуктите?

Сурови пилета и месо в хладилника е по-добре изобщо да не слагаме. Като ги закупим и донесем, веднага трябва да ги сготвим. Но все пак ви се наложи да държите тези хранителни продукти на хладно до вечерта, тогава е добре да ги слагате в купа, която да затворите отгоре с хранително фолио.

Яйцата също трябва да бъдат измити, преди да бъдат сложени в хладилника, тъй като на черупката е възможно да има салмонела.

С останалите хранителни продукти е по-лесно – готовите на една страна, суровите на друга. Те не трябва да се съхраняват заедно. И най-важното всеки продукт е необходимо да бъде плътно завит.

Как правилно да мием хладилника?

Тъй като всички сапуни, които се използват в домакинството са с алкално Ph те унищожават бактериите. Въпреки това водният разтвор със сода има по-силно действие. В литър топла вода е необходимо да сложите 2 супени лъжици сода за хляб, разклащате и препаратът ви за почистване на хладилник е готов.