Изследователи от Кралския колеж и Лондонския университет установиха, че ако на бебето започнат да се дават храни-алергени, след като стане на 3 месеца, това може да предотврати алергии в бъдеще.

Захранване с храни алергени на 3 месеца пази от хранителни алергии

Този научен труд е продължение на изследването „Въпрос на толерантност”, в което повече от 1300 бебета на 3-месечна възраст от Англия и Уелс са разпределени в 2 групи.

На първата група учените започват да дават 6 алергенни храни, сред тях яйца и ядки, веднага щом малките участници навършват 3 месеца. Даването на тези храни се съвместявало с кърмене.

Малките участници от втората група били единствено на кърма 6 месеца.

Резултатите от наблюденията показват, че хранителна алергия се развила при 34% от децата от 2-рата група, докато сред бебетата, на които понякога давали храни-алергени процентът на заболеваемост били с 2 пъти по-малък – 19,2%.

Тази двукратна разлика се запазила и по отношение алергията към яйца – 48,7% във втората група и 20% в първата, и дори към фъстъците.

Когато на децата се давали храни алергени още докато са много малки, това по никакъв начин не повишавало риска от възникване на алергии в бъдеще.

Авторите на научния труд отбелязват, че получените резултати имат съществено значение и са достатъчно информативни, особено когато става въпрос за препоръки за хранене на деца и разработване на нови за борба с хранителните алергии.

Да се дават ли храни алергени на малки деца за предотвратяване на алергии

С продължаване на изследванията за ранното въвеждане на специфични хранителни алергени учените обновяват препоръките за хранене на малките деца.

Текущият научен труд обаче е с редица ограничения, затова ако родителите желаят да дават на своите деца храни алергени, то е необходимо внимателно да следят как се чувства мъника след хранене.

Новото изследване може би ще наложи промяна на препоръката за кърменето на децата до 6-месечна възраст с цел предотвратяване на развитие на алергии.

Все още обаче доказателствата в тази насока не са достатъчно солидни, за да може да се отправи официално  препоръка към родителите.

За да се променят препоръките за хранене на малки деца, се минава през доста сериозна процедура, затова трябва да има и достатъчно доказателства, които да обосноват промяната.