Нашата памет има много повече възможности от колкото си представяме. Тя не просто съхранява спомените ни и запомня задълженията ни за деня, а може да обработва, да създава и да интерпретира различната информация по много различни начини.

Нашата памет ни прави уникални!

Затова днес, ще ви разкажем повече за уникалните способности на паметта.

Колко лица можем да запомним

Т.нар. епизодична памет може да съхрани до 5000 лица. Това са лицата на близките ни, приятелите ни, хората, с които ежедневно сме заобиколени.

Епизодичната памет се поддържа от хипокампуса и предния дял на мозъка. Този вид памет отслабва най-бързо с напредването на годините.

Интересен факт е, че хората които се подлагат на повече физическа активност е по-малко вероятно да забравят лица, поради факта, че при физическа активност се произвежда повече от ензима катепсин В. Този ензим съдейства за образуването на нови неврони, именно в областта на хипокампуса.

Как разсъждаваме

Освен, че постоянно получаваме нова информация, ние трябва да я обработим и да я „сглобим“ – това всъщност е логиката. За да обработим информацията, на мозъка ни му трябва време да създаде връзки между новата информация и тази, която сме научили преди време.

Установено е, че това „сглобяване“ става най-добре през нощта, когато спим. Така че, дори и когато спим, всъщност не си губим времето, а даже напротив – обработваме наученото от деня.

Как паметта ни помага да се приспособяваме

Оперативната памет е тази, благодарение на която можем да учим нови неща и да се приспособяваме към новите условия, на които сме поставени. Това е и паметта, която всеки, макар и не винаги съзнателно, се опитва да подобри – все пак, всички искаме да бъдем добре и да се справяме бързо с новите занимания, с които се захващаме, нали?

Последните проучвания показаха, че опертивната ни памет може да се подобри чрез техники за хипноза и медитация. Това е така, защото съзнателната медитация и автохипнозата ни карат да се фокусираме върху процесите, които обикновено, не осъзнаваме, че се случват. Така, умствената дейност се визуализира и се засилва.

Чрез автохипнозата, ние можем да се върнем в период, в който сме усвоявали много лесно информация и сме се адаптирали добре.

По този начин, се връщаме към това състояние и подсилваме паметта си.

Кръстословицата или кухнята – кое стимулира паметта по-добре

Макар, че когато решаваме кръстословица, се налага да се съсредоточим, много по-усилено, оказва се, че готвенето развива много по-добре паметта. Правенето на план за сготвяне на определеното ястие, обработването на продуктите и осмислянето на стъпките от съответната рецепта, съчетани със упражняването на сръчност, активират мощно мозъчната ни дейност.