Какви са симптомите на инфаркта, добре се знае от филмите. В момент на стрес или рязко физическо натоварване човекът внезапно пребледнява, хваща се за гърдите, ляга на пода, опитва се да си поеме въздух и опитва да си свали вратовръзката, която му стяга на шията.

Понякога обаче сърдечната катастрофа протича незабележимо.

Как тогава да я разпознаем

Заболяванията на сърцето и на кръвоносните съдове както и в миналото остават водеща причина за смъртност сред населението.

Според статистиката над 50% от случаите на настъпване на смърт у нас се дължат на заболявания на органите на кръвообращението.

И макар за последните 50 години смъртността от инфаркт на миокарда се е понижила значително, все пак това заболяване представлява сериозна опасност за живота на хората.

Инфаркт без болка

Инфарктът се развива в резултат на запушването на коронарната артерия – кръвоносен съд, който снабдява с кислород и хранителни вещества миокарда – сърдечния мускул, което предизвиква изключително опасно състояние.

При 1% от болните не възникват никакви симптоми на инфаркт. Именно тези хора рискуват най-много от всички.

Исхемията на миокарда, която се развива без болка, е описана за първи път в началото на 20-ти век.

Днес тази форма на заболяването се определя като клиничен вариант на исхемична болест на сърцето, при която преминаващото нарушение на кръвоснабдяването на миокарда не се съпровожда с пристъп на стенокардия и се открива само с помощта на инструментални методи на изследване.

За диагностика се използват тестове за маркери на увреждане на миокарда, електрокардиография и ехокардиография.

Около 75% от преходните исхемични епизоди не се съпровождат с болка в гръдния кош или с други симптоми.

Откриването на тази патология обаче е от изключителна важност, тъй като значително се повишава риска от кардиологични усложнения както при на практика здрави хора, така и при такива с исхемична болест на сърцето.

Най-често тихият инфаркт възниква при хора със захарен диабет, с деменция, при хора в напреднала възраст с атеросклероза, при пушачи и при любители на алкохол.

Липсата на болка увеличава смъртността, защото не се търси медицинска помощ своевременно.

За да се предотврати това опасно състояние, лекари и техните пациенти трябва да са на една крачка пред болестта.

Предупреден – това означава наполовина спасен

Лечението на инфаркт, при който не възникват характерните болезнени усещания, при съвременното поставяне на диагнози не се отличава от стандартната терапия при класически инфаркт на миокарда.

При отчитане на факта, че при пациентите прекарали безболева форма на заболяването, е повишена честотата на новите коронарни събития, пред медицинския специалист стои задачата да се открият рискови фактори за развитие на исхемия без болка, съвременната ѝ диагностика и лечение, за да се предотвратят повторни сърдечно-съдови инциденти и по този начин да се подобри прогнозата.

Пациенти с веднъж открита безболева форма на исхемия на миокарда е необходимо:

 • Веднъж годишно да правят ехокардиография и денонощно мониториране на ЕКГ.
 • Веднъж на 6 месеца да се прави ЕКГ;
 • На всеки 3 месеца се дава общо и биохимично изследване на кръвта.

При подозрение на сърдечно-съдов инцидент е необходимо:

 • Незабавно да се извика спешна помощ;
 • Да се изключи всякаква физическа активност, хранене и тютюнопушене;
 • Да се отпусне зоната около врата, ако се носи вратовръзка, тя да се свали, да се отвори прозорец, ако човекът е закрито;
 • Под езика да се сложи таблетка нитроглицерин, може също да се сдъвче и ½ таблетка аспирин и да се остави да се разтваря под езика;
 • Да се заеме седнало, а най-добре хоризонтално положение, тоест да се полегне.

Нехарактерна картина

При лечението на остри заболявания, като инфарктът на миокарда не е изключение, най-важното е да не се загуби скъпоценно време.

Трудното се състои в това, че инфарктът на миокарда може да протича в атипични форми – церебрална, абдоминална, астматична, аритмична, периферна и дори безболезнена.

За атипичните форми на инфаркт на миокарда са характерни следните симптоми:

 • Световъртеж, студена пот, загуба на съзнание;
 • Усещане за недостиг на въздух, нарастващо задъхване, затруднено дишане, пристъп на задушаване – напомня на пристъп на сърдечна астма;
 • Изтръпване на крайници;
 • Болка в ръцете, раменете, шията, гърба или челюстта, най-често от лявата страна;
 • Гадене, повръщане болка в корема/стомаха;
 • Леко повишение на температурата.