Йод – това е важен минерал, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Ако в организма е малко, то се развиват сериозни заболявания.

Те могат да се предотвратят, ако консумираме повече храни, богати на йод. Йодираната сол понякога не е достатъчна.

В кои храни се съдържа най-много йод

За щастие, набавянето на достатъчно йод съвсем не е трудно. Богати на йод храни са често и ежедневните храни, с които сме свикнали в нашия бит.

1.Морско зеле

Смята се за един от най-добрите източници на йод. 10-грамова порция сушени морски водорасли нори обогатява организма с 232 микрограма йод, което е с 1,5 пъти превишава дневната норма. Нори се използват за приготвяне на суши и салати от морски дарове и не само.

2.Риба

Неслучайно до преди 1989 г. всеки четвъртък е бил рибен ден. Това е допринасяло много за общественото здраве. Рибата е изключително полезна, съдържа омега-3 мастни киселини, фосфор, рибофлавин и витамин Д, богата е и на йод.

Най-ценни източници на йод са треска, минтай и камбала – вид тихоокеанска треска.

3.Морски дарове

Миди, стриди, скариди и други морски ракообразни освен йод съдържат и белтъчини, витамини и полезни мазнини. И всички те са диетични храни, тяхната калоричност е минимална.

Благодарение на това, че ракообразните поглъщат морска вода, те изобилстват от йод. Например, в една порция варени миди съдържанието на йод е 13 микрограма.

Само от 100 грама варени стриди можем да си набавим 90 микрограма йод, което е повече от половината от дневната норма за човек в зряла възраст.

4.Млечни продукти

Съдържанието на йод в млечните продукти зависи от това с какво са се хранели кравите – на свободна паша или с фураж. Средно в една чаша краве мляко се съдържат около 85 микрограма йод.

Освен на него млякото е източник на белтъчини, калций, фосфор, витамин Д и от група В.

Млечните продукти при липса на здравни противопоказания трябва да присъстват в менюто ни ежедневно.

5.Яйца

Учените стигат до извода, че храните от животински произход са най-богатите източници на йод. И яйцата не са изключение. Едно твърдо сварено яйце осигурява на организма 26 микрограма йод. А освен това – желязо, фолиева киселина, рибофлавин, витамини Д и Е, както и качествени белтъчини.

Яйцата могат да се ядат цели, а могат да се добавят и салати и първи ястия, от тях също така могат да се правят и коктейли.

6.Йодирана сол

Сол, обогатена с йод, по право се смята за полезна, но е необходимо повишено внимание. При прекомерен прием на натрий може да се стигне до проблеми със здравето.

Освен това е добре да сме наясно, че голяма част от солта, която приемаме, не постъпва от солницата, а от преработените храни.

7.Картофи

Най-добрият и полезен начин за консумация на картофи е в запечен вид. Много хора подценяват картофите, а между впрочем те са много богати на витамин С, калий и други хранителни вещества.

В един средно запечен картоф се съдържат около 60 микрограма йод.

За увеличаване на количеството йод можем към картофите да добавим и сирене, така както е прието у нас.

8.Пуешки гърди

От пуешките гърди могат да се приготвят множество полезни, диетични ястия. Освен качествени белтъчини, селен и витамини от група В, пуешкото съдържа много йод. Така например, в 100 грама, са около 40 микрограма.

9.Сушени сини сливи

Сушените сини сливи съдържат повече хранителни вещества на всеки грам тегло, тъй като те са лишени от вода. Освен високото съдържание на фибри, които са полезни за храносмилането и може да доведе до облекчение при запек, сушените сини сливи съдържат йод.

Една порция от 5 сини сливи осигурява 13 микрограма от минерала, което отговаря на 9% на дневната норма.

10.Консервирана риба тон

В опаковка от 85-100 грама консервирана риба тон в масло се съдържат 14 микрограма йод, което отговаря на 11% от дневната норма.

Рибата тон също е отличен източник на белтъчини, мастни киселини, омега-3 мастни киселини и витамин Д.

И това е отлично междинно хранене за тези, които са се върнали късно от работа, а за приготвяне на вечеря няма време. Полезно е да включваме рибата тон в салатите, да допълваме и зърнените закуски.