Високото кръвно налягане обикновено се свързва със сърдечно-съдови проблеми. Има случаи, в които сърцето и здраво, по кръвоносните съдове не се забелязват изменения, а нивата на кръвното налягане са високи.

Една от възможните причини е наличието на аденом по надбъбречните жлези.

За какво служат надбъбречните жлези

Надбъбречната жлеза е чифтен орган, разполагащ се в ретроперитонеалното пространство. Както подсказва и името, двете жлези се разполагат по горната повърхност на всеки бъбрек.

Надбъбреците са изградени от кортикална и медуларна част, които произвеждат различни хормони. Кортикалната част е външната част на жлезата.

В нея се произвеждат 3 групи хормони – минералкортикоиди, гликокортикоиди и полови хормони. Медуларната част е, съответно, вътрешната част и в нея се произвиждат адреналинът и норадреналинът.

Минералкортикоидите (алдостерон) регулират водната обмяна между кръвта и тъканите. Глюкокортикоидите са отговорни за стресовите ситуации, имат противовъзпалителен, имуносупресивен, вазоконстрикторен и антипролиферативен ефект.

От кортикалната част се произвеждат андрогените, естрогените и прогестеронът.

Какво представлява аденомът

Аденомът на надбъбрека е доброкачествено образувание на жлезата. Те могат да бъдат неактивни или активни.

Когато аденомът е активен, той започва да произвежда хормони, заради което може да се стигне до хормонален дисбаланс и развитието на последващи патологични състояния. Такива патологични състояния са синдром на Кушинг, алдостеронизъм и др.

Синдромът на Кушинг е сравнително рядка болест. Характеризира се с хиперкортицизъм, дължащ се на доброкачественото надбъбречно заболяване.

При болните се наблюдава характерно затлъстяване в горната част на тялото, при което долните крайници остават слаби. Симптомите могат да са още бърза умора, мускулна слабост, висока кръвна захар, високо кръвно налягане, засилено окосмение по лицето и тялото и др.

Алдостеронизмът или първичният алдостеронизъм е болестно състояние, при което се произвежда твърде много количество алдостерон. За съжалени, това състояние се диагностицира трудно, поради обширната, честа симптоматика: умора, главоболие, високо кръвно налягане, скованост, а в по-крайните етапи – и парализа.

Аденомът воже да доведе и до свръхобразуване на полови хормони. При такива състояния може да се стигне до прекомерно секретиране на андрогени.

В такива случаи може да се засили развитието на мъжки вторични полови белези

Окосмяването на тялото се усилва, понижава се тембъра на гласа и се покачва физическата издръжливост.

Какво са феохромоцитомите

Феохромоцитомите са доброкачествени тумори, които обаче се откриват много трудно. Феохромоцитомните образувания предизвикват прекомерно образуване на адреналин и норадреналин.

При наличие на такъв тип доброкачествени образувания се получава сърцебиене, високи стойности на кръвното налягане, епизоди на припадъци, главоболие, топли и студени вълни, прекомерно изпотяване.

Такъв тип образувания изискват редовен контрол поради шанс от малигнена дегенерация, макар и много рядко.