Кафето с мед е малко необичайна, но изключително полезна за организма напитка.

1. Тонизира

Кафето е най-популярната енергийна напитка, а медът е концентрат от биологично активни вещества, които помагат за поддържане на организма в тонус.

Кафето с мед ще бъде между впрочем подходящо, ако по обяд внезапно ви се приспи или усещате, че силите ви напускат. Освен това напитката помага за подобряване на способностите за концентрация, затова съвсем спокойно можете да се поглезите с една чашка, когато сте на работа.

Класическата рецепта за кафе с мед – 4 чаени лъжички прясно смляно кафе, 300 мл вода и 3 чаени лъжички мед. След това сложете джезвето на котлона, оставете го, докато кипне, след това сипете в чашка, добавете мед и се наслаждавайте.

2. Укрепва имунитета

Това е особено актуално в есенно-зимно-пролетния период, когато се активизират различни бактерии и вируси. За противопоставянето им помага силният имунитет.

Медът съдържа множество витамини, аминокиселини и веществата фитонциди, които стимулират образуването на имуноглобулини, които се борят с инфекциите. Добавете в напитката лимон, и ще получите допълнителен заряд витамин С.

3. Притежава противовъзпалително действие

Кафето с мед помага за преодоляване на възпалителните процеси на горните дихателни пътища при настинка. Медът нежно обгръща лигавиците и притежава антисептични свойства, преустановява размножаването на бактериите, следователно оздравяването настъпва по-бързо.

Ако сте се разболели, опитайте необичайната, но не по-малко полезна рецепта на кафе с мед и чесън – необходими са ви 1 чаена лъжичка смляно кафе, сварявате го в джезве със счукана скилидка чесън и 150 мл вода. Добавете 2 чаени лъжички мед към напитката, но когато се охлади.

4. Помага за отслабване

Ако желаете да се избавите от излишните килограми, колкото и да е странно кафето с мед ще ви помогне с това.

Кофеинът ускорява обмяната на веществата, а медът помага за засищането на „отслабващия“ организъм с полезни витамини и вещества и по този начин да се избегне авитаминозата.

Много полезен микс за желаещите да изглеждат красиво. Пригответе си кафе с мед и канела.

Вземете 2 чаени лъжички смляно кафе, 300 мл вода, е необходимо да се доведат до състояние на кипене 2 пъти, след това да се сипят в чашки, да добавят 2 чаени лъжички мед и да се сложи ¼ чаена лъжица мед.

Необходимо е да се имат предвид правилата за кафено-медената напитка – медът се добавя само след изстиване на кафето.

Най-добре е да се използва захаросан мед, тъй като това е показател, че е наистина натурален и е важно да се съблюдава мярка – 1-2 чашки на ден са достатъчни за поддържане на добро здраве и красота.

Наслаждавайте се на ароматното кафе с мед, което е изключително полезно за здравето.

За съжаление, повечето от нас нямат възможност в ежедневието си да си приготвят кафе у дома, а закупуват готово от различните автомати, което през последните години е с все по-добро качество, но проблемът е в това, че все пак е несравнимо като качествени показатели с кафето, което се приготвя на джезве.

Но ако сутрин имате възможност си заслужава да си приготвите кафе с мед – ще разсъните по-бързо и ако не сте свикнали да закусвате медът е много по-добро средство за подслаждане от бялата захар, която масово се използва.