Денонощието за всички е 24 часа. Но на някои едва им стига времето за сутрешна физзарядка, а други се подготвят за Ironman.

А през свободното си време тези железни хора посещават курсове по фотография, четат книги и изобщо всячески се стараят да се развиват. За това как успяват, ще научите от тази статия.

Всеки един от нас се старае да използва времето си максимално ефективно. На помощ ни идват джаджите и системите за планиране, умните книги и тренингите за управление на времето.

Спестеното време се разходва за възстановяване на организма след безкрайна гонка, и цикълът започва отначало.

Разходването на време за изучаване на китайски или за усвояване на молекулярната кухня изглежда невероятен разкош при такова разписание.

Но има и друг път.

В своите интервюта много от преуспелите подчертават, че задължително през деня отделят време за общуване със семейството и за спорт.

Освен това те се хранят правилно, стараят се да получат нови знания и опит. Но на пръв поглед ни изглежда, че това просто са красиви приказки за щастлив живот – или пък тези хора са същински киборги.

Именно хармоничното развитие позволява на успешните хора ефективно да решават работните въпроси. Времето разходвано за себе си, дава възможност за продуктивна работа, а плътният извънработен график стимулира всичко да се прави на време.

На мястото на пасивния отдих, който се противопоставя на работата идва това, което сме свикнали да наричаме смяна на дейността.

Така, новите занимания и увлечения за успешните хора не влизат в ролята на крадци на свободното време. Обратно, именно те дават нов заряд енергия и карат организма да работи в нужния темп.

И така, какво освен работата най-често присъства в ежедневието на хората, използващи времето си ефективно?

Спорт

Безусловно, първо място. Всички ние знаем колко е полезно това, важно и нужно, но най-често от редовността на тренировките има какво да се желае.

Само постоянните тренировки дават резултати, при това, както във физически, така и в психологически план. Не сте ли се замисляли за причината за популярността на маратоните, триатлоните и прочие тренировки за издръжливост?

Всяка тренировка, всеки старт – това е победа над себе си, това е издигане на ново ниво, което е изглеждало недостижимо.

Увереността в себе си, която носят тренировките, се разпространява и в други сфери на живота.

Правилно хранене

Може би ви се стори банално и клиширано, но здравословните продукти и вкусните ястия, приготвени от тях, положително влияят на функцията на нашия организъм.

Тежката храна стимулира кръвообращението към органите на храносмилателната система, поради което след хранене ни се иска да си полегнем и да поспим следобед. За каква продуктивност и успешност тук може да се говори?

Образование

Успехът е невъзможен без постоянно развитие.

Получаването n-на брой образование тук е на последно място. Използвайте всяка възможност за получаване на нова информация за света – четете статии в Уикипедия, новини, научно-популярни статии.

Новите знания помагат за съставянето на собствена картина за света.

Общуване с близките

Времето, прекарано с близките, семейството и приятелите е безценно. Това е не само огромна радост и удоволствие, но и начин за натрупване на енергия за бъдещи трудови подвизи. В частност, общуването с децата помага не по-лошо от всеки акумулатор.