В последните години все повече се говори за антиоксидантите. Смята се, че една храна е наистина полезна, когато съдържа по-голямо количество антиоксиданти. Антиоксидантите, в общи линии, запазват здравословното състояние на клетъчно ниво, което се отразява позитивно на целия ни организъм. В днешната статия решихме да задълбочим малко повече в свойствата на антиоксидантите, а и да ви запознаем с някои от най-богатите на антиоксиданти, хранителни продукти.

Супергерои, борещи се със злото

Антиоксидантите са универсално признати за „защитници“ на клетките ни на всякаква възраст и без съмнение, при всякакви обстоятелства, при тежко заболяване или добро здравословно и физическо състояние. Антиоксидантите са вещества, които неутрализират други опасни химикали, известни като свободни радикали.

Тези „вредители“ постоянно атакуват и увреждат клетките на тялото, нарушавайки функционирането им и предизвиквайки преждевременно остаряване. Смята се, че действието на свободните радикали стои в основата на болести от всякакъв тип. Антиоксидантите са важни съединения, подобряващи деленето на клетките и потискащи злокачествените видоизменения на клетъчно ниво.

Какво правят свободните радикали?

Много учени са стигнали да извода, че много ментални проблеми, от момента на зачеването ни до нашата смърт, се дължат именно на тези радикали. Голямото количество свободни радикали могат да започнат да действат неконтролируемо и да увредят клетъчната ДНК.

Така те могат и да разкъсат мембраните на клетките и да попречат на нормалното им функциониране, като така се стига до етап, в който се унищожават и самите клетки. Ако на организма се доставят достатъчно антиоксиданти, увредата на клетките и по-нататъшните злокачествени процеси ще бъдат ограничени.

Нека отбележим, че свободните радикали и тяхното действие не могат да бъдат елиминирани напълно. Установено е, че те се генерират при дишането и изгарянето на калории и глюкоза при нормалния метаболизъм.

Свободните радикали проникват в нашите тела също и чрез цигарения дим, замърсения въздух, от който сме заобиколени в големите градове и токсичните химикали във водата. Освен така тези вредни съединения се транспортират до клетките и чрез много храни. Не бива да забравяме, че при определени ситуации те могат да ни носят и ползи. Обикновено това са случаите на вирусни и бактериални инфекции. Ползите, обаче, се ограничават до тук, или поне, за сега известните. Свободните радикали атакуват клетъчните мембрани, които са богати на мазнини и генетичния ни материал (ДНК), което поражда необратими клетъчни увреждания.

Тези клетъчни увреждания се натрупват с времето и водят до ускоряване на процесите на стареене и «активиране» на хроничните заболявания. Смята се, че свободните радикали са основните виновници за сърдечните патологии, раковите образувания, диабет, артрит и дегенеративни изменения на мозъка.

От тези факти става ясно, че всички тъкани, органи и системи от органи са обект на атаките на свободните радикали.

Свободните радикали – най-злият враг на нашия мозък

Специалисти смятат, че мозъкът е най-уязвимият, на свободните радикали, орган. Основната причина за това, е че близо 70% от мозъка се състои от мазнини. Мазнините са предпочитана среда за «обитаване» от вредните радикали. Първата стъпка от разрушаването на нервната клетка е процес, наречен липидна пероксидация. В този етап, нестабилните свободни радикали атакуват ненаситените мастни молекули в клетъчните мембрани. Мозъкът ни използва изключително много кислород. Кислородът влиза в реакции с мастните молекули, които генерират свободни радикали. Поради това мазнините претърпяват окисляване и гранясват. Гранясването на мазнините е изключително вредно за нас. Следователно и гранясването на мазнините, от които е изграден мозъкът е пагубно за него. Процесът, при който мазнините в мембраните на мозъчните клетки претърпяват окисление и гранясват, присъства при много невродегенеративни заболявания. Едни от «най-опустошаващите» невродегенеративни болести са Алцхаймеровата и Паркинсоновата. Окислените мазнини в мембраните на клетките в мозъка предизвикват ужасяващи опустошения. Това включва генерирането и приемането на невротрансмитери и транспортирането на, важната за нас, глюкоза. Нарушените мастни молекули стопират функциите на митохондриите, което активира верига от събития, водещи до смъртта на клетката. Митохондриите са един от най-важните компоненти на клетката и представляват клетъчни електроцентрали. В нашия мозък е открито и голямо количество желязо, което улеснява формирането на свободни радикали и окисляването на мазнините.

Да призовем антиоксидантите на помощ

Според учени от Калифорнийския университет свободните радикали нанасят приблизително 10000 удара дневно върху ДНК на всяка една клетка. Сами можете да си направите изводите, за каква разруха става въпрос. Смята се, че антиоксидантите успяват да се справят с почти 99% от увредите, нанесени на клетките от свободните радикали. С годините, «непокритите» от антиоксидантите щети се натрупват и водят до осезаеми последствия. Ако искаме да се „сдобием“ с повече антиоксиданти, природата ни е дарила с някои полезни продукти:

- Лютите чушки и червеният пипер;

- Зелен чай (и най-вече Матча чаят);

- Малини и боровинки;

- Годжи бери;

- Кейл;

- Боб;

- Спанак;

- Червено цвекло;

- Артишок;

- Броколи;

- Суровите ядки;

- Какаови зърна…ползите, от които можем да извлечем лесно чрез качествен, натурален шоколад;

- Червено грозде и грозде Амла;

- Фъстъци;

- Риба и меса, богати на витамин Е и омега-3 мастни киселини