Разглеждайки някакъв важен въпрос в нашия живот и решавайки за себе си как да постъпим в една или друга ситуация, ние често подхождаме към него едностранно, забравяйки, че всички въпроси имат минимум 2 възможни варианта за отговор.

Но ние знаем, че разглеждайки нещо само от положителната му страна, съзнателно игнорираме вероятността от съществуването на негативни аспекти и понякога тази едностранчивост създава проблеми в живота, със здравето, в работата, в отношенията с приятелите и така нататък.

Например, разглеждайки толкова любимите ни сладкиши и торти само от положителната им страна, мислейки само за това колко ще бъдат вкусно и ще ни помогнат да се справим с лошото настроение, а също и спомагат за бързото ни засищане, много от нас забравят за неблагоприятните за здравето аспекти от консумацията на торти и сладкиши, като високото съдържание на захар, голямото количество калории, липсата на хранителни вещества и така нататък.

Нежеланието да вземаме предвид и 2-те страни на медала води до това, че в резултат на напълно безобидното предпочитане на захарни изделия човек напълнява, нарушава се неговия метаболизъм, много е вероятно да развие диабет и да му се наложи да се изправя и пред други сериозни здравословни проблеми.

Същото се случва и с останалите неща, например с безропотната вяра на огромен брой хора в могъществото на антиоксидантите.

В продължение на десетилетия хора по целия свят, загрижени за своето здраве приемат антиоксидантни добавки и консумират храни, богати на такива вещества, предполагайки, че това е един от най-правилните начини за постигане на добре здраве и дълъг живот.

Но клиничните изследвания, изучаващи въздействието на антиоксидантните добавки върху човешкия организъм, нееднократно са „разбивали“ надеждите на хората, които ги приемат, бидейки уверени, че тези вещества понижават риска от възникване на злокачествени заболявания.

Практически всички подобни изследвания не са могли реално да покажат защитният противораков ефект на антиоксидантите.

Действие на антиоксидантите върху свободните радикали

Всъщност от няколко изследвания, в които учените изучавали действието на антиоксидантните добавки върху организма на човека, се установило, че тези вещества могат да бъдат свързани с увеличаване на темповете на растеж на някои видове рак.

В едно от проучванията се установило, че пушачите, приемащи допълнителни дози от хранителната добавка бета-каротин, която се смята за един от най-силните антиоксиданти, имали доста по-високи, а не много по-ниски показатели на рак на белите дробове.

Антиоксидантите могат да препятстват естествените процеси, протичащи в клетките

Наскоро в периодичното медицинско издание New England Journal of Medicine бяха публикувани резултатите от изследване, проведено под ръководството на доктора по медицина David Tuveson, изпълняващ и длъжността директор по изследванията във фондацията Лустгартен и Navdeep S. Chandel – доктор по медицина в Медицинското училище Фейнберг към Северозападния университет в Чикаго, щата Илинойс, САЩ.

Двамата учени направили предположение, което обяснява защо антиоксидантните добавки най-вероятно не са ефективни що се отнася до намаляване на риска от развитие на рак и защо могат навредят повече, отколкото да бъдат полезни.

Изследователите обясняват, че всъщност методите на лечение, които повишават нивото на окислителите, тоест на свободните радикали или на молекулите реактивен кислород, в клетките, могат да бъдат по-полезни, а препаратите, които действат като антиоксиданти могат да стимулират допълнително растежа на злокачествените клетки.

Интересно е, че лъчевата терапия унищожава раковите клетки, повишавайки рязко нивата на окислителите. Същото се отнася и за химиотерапевтичните препарати – те унищожават туморните клетки с помощта на окисление.

Парадоксално, но авторите на изследването предполагат, че генетичното или фармакологично потискане на белтъците антиоксиданти е успешна концепция срещу злокачествените заболявания, която вече е изпробвана върху мишки и е доказала своята ефективност.