Празниците са времето, когато хората сме решили,че ще бъдем щастливи, че ще се насладим на времето с най-близките ни и ще изпитаме най-хубавите мигове. Нали идва краят на годината, нали трябва да бъде запомнена с добро?

Но има ли смисъл в това да се опитваме да бъдем щастливи само по празниците, и то задължително? С какво са по-различни тези зимни празници от обикновените летни моменти или пролетта или есента или което и да било друго време?

Какво ни пречи да се насладим на всеки един момент в живота си и ни кара да очакваме трепетно празниците, за да сме щастливи?

Можем ли да пренесем някак щастието извън тези граници и да си позволим да бъдем такива колкото се може повече време, а не само докато трае зимната ваканция и евентуална отпуска?

С какво това време е по-различно от другото време, че да бъдем щастливи и доволни с това, което имаме само тогава?

Кои са факторите, които ни влияят целогодишно?

1. Работата

На първо място е работата или училището. Автоматично сме проектирани, щом чуем думата „празници“ да се сещаме за така дългоочакваната отпуска или ваканция, с други думи – мечтаната от нас почивка. Но не винаги става така. Да не забравяме, че на много от нас им се налага да работят точно по време на празниците – така те представляват още един нормален делничен ден.

Какъв е изводът? Че може би не трябва да приемаме работата или училището като нещо толкова лошо, че да ни скапва цялото настроение и ежедневие. Да, това е част от живота ни, през която така и така минаваме всекидневно – трябва ли да подхождаме към нея с лошо отношение, което да ни кара да се чувстваме зле?

Затова трябва да бъдем внимателни в избора си на работа – хората са казали, че е хубаво да работиш нещо, което ти доставя удоволствие, за да не усещаш сякаш, че работиш.

Защото хората сме си изградили много лоша представа за работата – като нещо мъчително и тежко, като едно отвратително бреме, което човечеството сме длъжни да носим.

Колкото по-бързо променим отношението си към ежедневните ни задължение и успеем да намерим доброто в тях, колкото и да ни се струва, че няма такова на моменти, толкова и по-бързо ще усетим разликата и ще успеем да се почувстваме много по-щастливи от обикновено.

2. Времето, прекарано с близките

Бъдни вечер и Коледа са дните, които са приети да бъдат прекарвани със семейството ни и роднините ни, а Нова година – с когото искаме, но в повечето случаи с най-близките ни – приятели, отново семейство, роднини и т.н.

Това са хората, които обичаме и в чиято компания, очевидно ни е приятно да сме. Но трябва ли това да бъде само в тези дни?

Да, трудно е да се координира ежедневието на всички по такъв начин, че всички да са доволни, но е важно да намираме време за хората, които обичаме ежедневно – било то да станем по-рано и да пием кафе с любимия за половин час или да изведем някой наш роднина на разходка вечерта в квартала.

Намираме 20 минути за какво ли не ежедневно – а отношенията ни с останалите хора около нас често оставяме на заден план.

3. Подаръците

Неизбежна част от всеки празник. Но кой каза, че трябва да си правим подаръци само тогава?

Да вземеш една роза, без случай, за любимата си или да купиш шоколад на майка си, просто ей-така, колко би ти навредило?

Подаръците без повод са често едни от най-сладките – те са тези, които ще покажат на човека, който искате да зарадвате, че е важен за вас и мислите за него, не само когато имате повод да го правите.