Много от хората са свикнали да използват съществуването на зимните празници като повод да се нахранят подобаващо на трапезата със семействата и близките си, нали знаете – веднъж в годината се случва все пак.

Проблемът е, че не е само веднъж, а този период по принцип продължава минимум седмица, като започнем от нормалното преяждане на Бъдни вечер и завършим цикъла с „Всичко ми е позволено днес.“ – на първия ден от новата година, под предтекст, че трябва да ни е „сладка“ – близко е до ума, че трябва в такъв случай да я започнем със сладко, нали?

Как да преяждаме правилно по празниците? Съществува ли въобще такова нещо като „правилно преяждане“?

Отговорът е не – много по-добре е въобще да не си позволяваме да преядем по празниците, но често става така, че с каквито и намерения да седнем на празничната маса, резултатът е един и същ – пълни стомаси, отвратително чувство на вина, спохождащо времето след погълването на огромните количества храна и със сигурност, един нездравословен, тежък сън.

А за последващите сутрини да не говорим – подути, зачервени, страшно жадни, способни да погълнем цял литър вода наведнъж, което от своя страна, също не е особено добре за здравето ни.

Как да сведем тези неприятни последствия до минимум и пак да не се ограничаваме на празничната трапеза?

Има някои важни правила, които е добре да не пренебрегваме, щом става въпрос за това. Те ще ви помогнат да се чувствате възможно най-добре при подобни ситуации, които е трудно, а понякога и не е задължително да избегнем.

1. Пийте колкото се можете повече течности преди всяко хранене

Това е правило, което е добре да изпълняваме по принцип, а не само когато искаме да останем във възможно най-добрата си форма, в предвид обстоятелствата, които ни заобикалят. И под течности не става въпрос за алкохол – алкохолът може да бъде силно калоричен, поради голямото количество захари, които в повечето случаи се съдържат в него.

Също така всички знаем, че повечето алкохоли вървят с така нареченото мезе – следователно ефекта няма да е такъв, какъвто бихме искали да бъде, по-скоро обратен на желания. Пийте колкото се може течности от сорта на вода и всякакви видове чайове – неподсладени по възможност или ако не ви е по силите да ги пийте без никаква захар – използвайте мед – но не течен, а такъв, за който сте сигурни че е истински.

Плодовите сокове и фрешовете също не са за препоръчване, тъй като са много по-калорични отколкото изглеждат на пръв поглед. Не пийте вода по време на хранене и веднага след хранене – изчакайте поне 30 минути.

2. Отървете се от чувството за вина и не си лягайте

Намерете си по-интересно занимание от това да се излежавате и да се чувствате гадно след като сте преяли. Минало – заминало – няма какво да промените.

Колкото и изкушаващо да изглежда топлото ви легло – не лягайте в него веднага след хранене, защото всички излишни калории, които сте поели ще ви се отразят много на сутринта и вероятно ще се чувствате дори по-зле на следващия ден.

Вместо това останете още няколко часа будни и направете някакви малки разходки – за да спомогнете на храната да слегне и да изразходите колкото се може повече от нея. Не се впускайте в тренировки на пълен стомах в никакъв случай!

Стремете се да преяждате сутринта - така ще изразходвате възможно най-много от поетите калории и ще се избавите от тежката следваща сутрин.

3. Яжте от всичко

Опитайте се да хапнете от всичко по малко – колкото да го пробвате – така ще се нахраните по-бързо, защото ще ви се струва, че сте изяли повече отколкото всъщност сте.