Стресът при децата може да се причини от различни ситуации. Детето трябва да се научи да се адаптира към промените в ранна възраст. Понякога дори положителните промени като започване на нова дейност, могат да станат причина за безпокойство при децата, затова трябва да се подходи с внимание към ситуацията и да им се обясни, че това никак не е страшно.

Стресът е резултат от ситуация или фактор, който създава негативна емоционална или физическа промяна, а в някои случаи и двете. В някои случаи стресът може да доведе до по-голяма продуктивност, но трябва да се внимава, понеже напрежението се отразява на дейността, здравето и преценката ни.

Децата се учат как да преживяват стреса, само от минималния опит и затова ролята на родителите е от голямо значение. Въпреки че стресовите ситуации, на които са подложени, за нас може да са незначителни, това не е така. Малкият опит, който имат потиска чувството им за безопасност и сигурност. Болката, нараняванията при игра или заболяванията са основни стресови фактори за децата. Лечението води до още по-голям стрес. Децата приемат разводите на родителите си еднакво тежко, както загубата на любим човек и смърт.

Родителите могат да разпознаят признаците на стрес при детето само ако е преминало поне веднъж през стресова ситуация и издава физически или емоционални симптоми.

Физическите симптоми могат да включват: понижаване на апетита, промени в хранителните навици, главоболие, нощно напикаване, кошмари, нарушения на съня, заекване, разстроен стомах или неясна болка в стомаха. Трябва да наблюдавате емоционалните или поведенческите симптоми, които могат да включват: безпокойство, притеснения, неспособност да се отпуснете, нови или повтарящи страхове (страх от тъмното, страх да останеш сам, страх от непознати), страхът да ви изпусна от поглед, гняв, плач, неспособност да контролира емоциите си, агресивно поведение или упорство.

Обърнете внимание на изявите на детето ви, проучете дали взима участие в училищните дейности.

Като родители, вие трябва непрекъснато да комуникирате с децата си и да сте способни да опознаете навиците им. Трябва да им осигурите безопасен, сигурен и надежден дом. Обърнете внимание на филмчетата и телевизионните програми, които децата ви гледат, понеже те също могат да са източник на тревожност.

Отпуснете се и бъдете спокойни, когато прекарвате време с децата си, насърчавайте ги да ви задават въпроси. Вниманието, което отделяте на детето си, когато ви говори е от изключителна важност за бъдещата ви комуникация.

Опитайте се да използвате положително насърчаване и възнаграждаване вместо наказание.

Позволете на детето да взема само решения, за да може в по-късен етап да се чувства сигурно, когато трябва да направи избор. Това е от изключителна важност за развитието на детето и самоувереността му.

 Насърчавайте физическата активност на децата

Когато децата сами трябва да се включат в ситуации или събития, често преживяват стрес, понеже не са уверени в резултатите си или мислят, че няма да се справят.

Насърчавайте децата си, да разказват как е минал денят им, какви емоции са изпитали, ако вие ги успокоите и им обясните, как да реагират в дадена ситуация, те много по-лесно ще се справят с трудностите, които им предстоят.