Кога "добрият" холестерол става лош
Любопитно

В нашето просветено време, когато интернет ползват дори бебета и хора в пенсионна възраст, всички знаят, че холестеролът е лош, но има и добър.

И ако в кръвта добрият холестерол е много, а лошият малко, това е много добре, напред – към светлото бъдеще в добро здраве. Но природата не търпи черно-бяло делене на „добър” и „лош.

С развитието на науката се изяснява, че дори добрият холестерол може да бъде лош. И при твърде високи стойности на неговата концентрация в кръвната плазма организмът страда по същия начин, както и при дефицит.

Кога добрият холестерол престава да бъде такъв и как да се избегне това?

Добър холестерол – какво е това?

Добър холестерол наричат отделна група кръвни липопротеини, т.нар. липопротеини с висока плътност – HDL.

Липопротеин означава съединение на протеини – транспортни белтъци и липиди – мазнини. Мазнините са неразтворими във вода, и в кръвната плазма съответно също, затова за да се транспортират трябва да се прикрепят към белтъци.

Така холестеролът и триглециридите в съчетание с белтъци-апопротеини прибягват до възможността да се смесват с кръвта.

HDL се занимават с нещо полезно – те пренасят в своя състав холестерол, неизползван от организма, в черния дроб, където се разпада до жлъчни киселини. Ето за това HDL се нарича добър холестерол.

Смята се, че колкото по-висок е показателят, толкова по-добре, тъй като с тези липопротеини холестеролът се извежда от организма, и заплахата от атеросклероза се понижава.

А колкото по-нисък е добрият холестерол, толкова по-зле, тъй като тогава непременно холестеролът се отлага по стените на артериите и става причина за множество различни заболявания.

Да напомним, че лекарите не харесват лошия холестерол – липопротеините с ниска плътност, които способстват за отлагането по стените на артериите и формиране на атеросклеротични плаки.

В резултат се развива атеросклероза и нараства риска от най-различни заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Мъже, жени и добър холестерол

При жените средното ниво на липопротеините с висока плътност е по-високо, отколкото при мъжете. Затова способстват женските полови хормони естрогени.

Разграничават се следните състояния:

  • Опасно ниво на риска – количеството HDL от общия обем на холестерола съставлява не по-малко от 7% от мъжете и не по-малко от 12% при жените;
  • Високо ниво на риск – HDL е 7-15% от общия обем холестерол при мъже и 12-18% при жени;
  • Средно ниво на риск – от 15 до 25% при мъжете и от 18 до 27% при жените;
  • Нивата на риска са ниски от средните – 25-37% за представителите на силния пол и 27-40% за жените;
  • Стабилно състояние – липопротеини с висока плътност повече от 37% при мъжете и повече от 40% при жените.

Идеалната концентрация на добър холестерол

  • За мъже – 93 мг/дл;
  • За мъже – 73 мг/дл;

Не всичкият добър холестерол е еднакво полезен за тялото

Резултатите показват, че следва да се различава HDL с малък и голям размер. Малките молекули добър холестерол както преди демонстрират защитен ефект за артериите и понижавали риска от атеросклероза.

А големите молекули при жени в менопауза, напротив, повишавали риска от сърдечно-съдови заболявания. Но този факт успешно се маскирал зад показателите за добрия холестерол

През септември 2017 г. учени откриха рядка генетична мутация, при която в тялото се наблюдават изключително високи нива само на добър холестерол. И на този фон нараствал риска от сърдечни заболявания.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 126

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg