Парфюми, прах за пране и други предмети, с които трябва да сме по-внимателни.

Какво може да е токсично в ежедневието ни

1.Касови бележки

В списъка на вредните можем да добавим навикът да си вземаме касовата бележка от магазина, и да я слагаме в джоба, в портфейла или в чантата с хранителните продукти.

Този навик може да е вреден за здравето, но противоречи на препоръките, които ни дава Националната агенция за приходите, дори ни задължава да си вземаме и дори да си искаме касова бележка, след като сме пазарували. Това са част от мерките срещу укриване на данъци, които са превърнати и в задължение за нас потребителите.

Касовите бележки се печатат на термохартия, покрита със специален прах, благодарение на който по нея се проявява оцветител.

В този прах се съдържа крайно токсичният бисфенол А, който се поема от кожата или попада в стомашно-чревния тракт заедно с храната.

Този химикал е сходен като структура с половия хормон естроген и оказва влияние на репродуктивната система, а също предизвиква рак, захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

2.Средства против насекоми

На опаковките на инсектицидите обикновено е изписано каква е потенциалната вреда, затова и едва ли на някой може да му хрумне да ги използва в затворено помещение. Към репелентите отношението обаче е като към безвредно средство. И това е така, ако се използват спрейове и кремове в съответствие с указанията на етикета.

В противен случай те могат да навредят на здравето и да предизвикат обрив, световъртеж, гадене и нарушение във функционирането на нервната система.

3.Прах за пране

Съвременните прахове за пране съдържат достатъчно агресивни компоненти, това ги прави толкова ефективни.

Някои съставки могат да обострят дерматологичните заболявания, да предизвикат алергия. За най-неприятното в праха за пране се смята фенолът. Това токсично вещество, което негативно въздейства на централната нервна система, сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове и бъбреците.

За да се минимизира рискът, експертите съветват дрехите да се плакнат повече.

4.Огнеупорно покритие

Антипирените се използват не само при производството на дървени изделия, с тях може да е обработен домашният текстил и дори дрехите.

Някои от тях повишават рискът от патологиите на щитовидната жлеза, предизвикват тумори и други неприятни последствия за здравето.

5.Алуминиеви съдове с покритие против залепване

Самото покритие, което не позволява залепване, се смята за относително безвредно, ако съдовете не прегряват. Високата температура може да доведе до освобождаване на токсични вещества, които са опасни на първо място за птиците.

Смята се, че при битова експлоатация нагряването на съдовете до температури, при които покритието против залепване да стане токсично, е невъзможно на практика.

Още един рисков фактор е алуминият, който е в контакт с храната, ако антизалепващото покритие е увредено.

По този въпрос учените отново не са на единно мнение, но някои от тях предполагат, че при повишени концентрации алуминият може да бъде токсичен.

6.Парфюми и спрейове за тяло

Не всички козметични средства могат да се похвалят с безупречен състав. Пръскането с някои средства заради синтетични ароматизатори съвсем не е безопасно – те предизвикват раздразнение на лигавицата на дихателните пътища.

Кашлица, кихане, главоболие, алергия – кратък списък с негативни последствия, до които може да доведе порцията от любими парфюми.

Най-спорните компоненти на спрейовете – парабени и канцерогенни производни на бензол.

7.Освежители на въздух  

Освежителите на въздуха имат същите неприятни последствия, каквито и парфюмите със синтетичните ароматизатори. Също в състава има фталати, които могат да предизвикат астма. Най-опасни са тези за бременни, тъй като предизвикват заболявания на дихателните пътища, проблеми с ендокринната система.

8.Ароматни свещи

Проблемът с ароматните свещи е в синтетичните ароматизатори, не е само в тяхното непосредствено въздействие върху здравето.

Установено е, че благоуханните свещи произвеждат повече сажди от тези, които са без аромат.

Любителите на подобен способ за създаването на домашен уют също се сблъскват с отделянето във въздуха на алкани, алкени и толуол, които предизвикват алергии, астма и рак.

9.Миещи средства с триклозан

В рекламите ни уверяват, че сапунът с триклозан се справя с всички бактерии и не позволява да се заразим с болестта на мръсните ръце. Първоначално е използван като пестицид, а вече са започнали да добавят и миещи средства.