Как да използваме изкуството, за да се справим с депресията? Изпитвате стрес?

За справянето с него ще ви помогне изкуството. Арт терапията – един терапевтичен метод, в който творчеството и себеизразяването се използват като средство за снижаване на стреса и за подобряване на самочувствието.

Повечето методи на лечение зависят от речта, която е необходима за изразяване на чувствата. А при арт терапията се използват други, по-абстрактни форми на общуване.

За да се насладим на ползите от арт терапията, съвсем не е задължително да бъдем художници. В повечето от техниките не е важен крайният продукт, който ще създадете, а понякога и медативния ритуал на творческия процес.

1. Създайте картичка, която няма да изпратите на никого

Без значение каква е тя – любовно писмо, адресирано до някого, на който не сте в състояние да признаете собствените си чувства или сърдита тирада, която по-добре да не казвате на глас – понякога изразяването на проблемите, които ви вълнуват по обикновен начин спомага за избавянето от тях.

Да съставите текст е разбира се прекрасно, но при създаването на картичка, ще ви е необходима и творческа мисъл и именно поради това тя е много по-добър вариант.

По време на творческия процес се активират тези зони в мозъка, които се задействат и при попълване на книжки за оцветяване.

Когато завършите картичката и я хвърлите в кошчето за боклук или я сложите в чекмеджето, че усетите, че това, което сте изразили в нея, ще е загубило част от своята власт над вас.

2. Изрежете няколко картинки и направете колаж от тях

Създайте няколко картинки на хартия или картон. Когато приключите ги разрежете или ги накъсайте. След това използвайте получените късчета като градивни елементи на ново произведение – колаж.

Ще видите как това ваше оригинално произведение на изкуството се превръща в нещо ново, интересно и непредсказуемо.

Тази техника подчертава близостта между акта на създаването и разрушаването и ни насърчава да поемаме рискове, за да утвърдим творбите си, а това помага и за други аспекти на живота.

3. Създайте олтар на любим човек

Почерпете вдъхновение от народното творчество и създайте олтар в чест на уникалната връзка между вас и другия човек, като е без значение е дали той е жив или не.

Украсете олтара със снимки, писма и други спомени за времената, през които сте били заедно, поместете на това място новите арт произведения, които сте създали в чест на тези отношения.

Създаването на такъв „тотем“ в името на друг човек пробужда спомени и създава физическо проявление на отношенията, които могат да ви осигуряват усещане за комфорт в неспокойни времена.

4. Рисувайте в пълна тъмнина

Ние изпитваме огромен стрес от негативните оценки и критики, които винаги съпровождат създаването на произведения на изкуството.

Опитайте се да създавате художествени произведения в пълна тъмнина, за да прочистите творческата си мисъл от „вътрешния критик“, който стои в главата ви. Мислете за това като за вид „сляпа рисунка“ само с контури.

Така вие изведнъж ще се освободите и ще започнете да създавате линии, форми и модели просто, защото се чувствате длъжни да го направите. А когато включите осветлението, ще се почувствате удивени от това, което виждате.