Описаните начини могат да са ни от голяма полза, когато не разполагаме с много време, за да изчакаме мократа коса да изсъхне напълно.

Какво да направим, преди да пристъпим към сушенето на косата

След миенето нанесете и разпределете по косата балсам, оставете го за няколко минути и го измийте с вода. Най-важното – не нанасяйте средството на корените, в противен случай те бързо ще се омазнят. Балсамът бързо запечатва отворените кутикули, правейки косата по-гладка. Това позволява по-бързо изсъхване.

За да изсушим косата без сешоар, са ни необходими 2-3 памучни хавлии или от микрофибър.

Последният материал по-ефективно поема влагата, което позволява значително намаляване на времето за сушене.

Добре изцедете косата след миене, след това я подсушете с една хавлия, следващата стъпка да използвате сухата хавлия, която следва да прекарате по цялата дължина на косата.

За дълга коса можете да използвате и още една, тоест 3-та хавлия.

Топлата тъкан по-бързо поема влагата. За тази цел можете да прекарате ютия през хавлиите, които ще използвате за подсушаване на косата.

Необходимо е да се отчита, че гъстите и плътните коси ще се нуждаят от повече време за сушене, отколкото тънките и редките.

Как да изсушим косата с помощта на хартиени кърпи

Този метод е подходящ за всякаква дължина на косата.

Какво е необходимо? Хартиени кърпи или салфетки – препоръчително е да са многослойни. Могат да се използват салфетки от микрофибър, те са по-ефективни и поемат влагата. Също така е необходима и четка за коса.

За да отстраним влагата от косата, е необходимо да я срешем с гребен или четка с по-рядък косъм или с по-големи разстояния между зъбците.

Използвайте плътни хартиени кърпи или многослойни салфетки.

Отделяйте неголеми кичури коса и прекарвайте по тях за подсушаване хартиените салфетки или кърпи за подсушаване от корените към краищата.

За един кичур могат да се използват няколко салфетки или хартиени кърпи.

Още веднъж разрешете косата. Ако е останала влажна, поразтърсете главата от едната към другата страна няколко минути, така косата ще се обдуха от въздушната вълна, която ще се получи и ще изсъхне окончателно.

Как бързо да изсушим косата с обикновена четка за ресане

Този метод е подходящ за здрава коса, която не е изрусявана. Увредените, лесно накъсващи се и боядисаните в русо коси могат лесно да се травмират, ако се решат, докато са все още мокри.

Необходима ни е четка с голямо разстояние между зъбците, тоест с широк косъм.

Първо, необходимо е добре да подсушим косата с косата. Взимаме четката и започнете непрекъснато да ги решите по цялата дължина, като се започне от връхчетата и постепенно се повдигнат по-нагоре.

В зависимост от гъстотата и дължината на косата процесът може да отнеме различно време. Например, за не много гъста коса до раменете са необходими средно 15-20 минути.

За да се ускори съхненето на косата, разтърсете главата така както правят феновете на рока по време на концерт.

Така косата ще изсъхне по-бързо. Най-важното, не правете резки движения и преустановете сушенето, ако почувствате световъртеж.

Сушене на косата с помощта на пръсти

Този метод е подходящ за къси прически или за коси със средна дължина.

Необходими са ни пяна или мус за коса, както и четка за разресване.

Първо, трябва много добре да подсушим косата с хавлия. Нанесете пяна или мус по цялата дължина. Разрешете косата с гребен, разпределяйки средството по цялата дължина.

Прекарайте пръсти по цялата дължина на косата от корените към връхчетата. Периодично главата може да се навежда надолу и да се разрошва косата в такова положение.

С изсъхването на косата придавайте на кичурите необходимата посока. Може допълнително да стиснем кичурите с ръце за създаване на допълнителен обем или естествени кичури.

Фиксирайте готовата прическа с лак за коса.

Сушене на косата с вентилатор – как да го постигнем

Необичаен способ, когато за косата съвсем няма време.

Необходими са четка за ресане и вентилатор.

Подсушете косата с хавлия, разрешете ги по цялата дължина, като се започне от връхчетата и постепенно се надолу към корените.

Пуснете вентилатор на максимална мощност. Седнете до него на безопасно разстояние. Колкото по-дълга е косата, толкова по-далеч трябва да сте от него, тъй като има опасност косата да се заплете в перките му.

Този метод е подходящ повече за летния сезон, тъй като сега вентилатори не се използват, а и ще разкарва студен въздух, който не е приятен, особено на фона на мокра коса.