За да избегнете синузит или отит лекувайте хремата правилно на всеки етап от заболяването.

Предизвикващите протичане на носа заболявания днес са изключително разпространени, тъй като вирусите способни да ги предизвикат са повече от 300, а възприемчивостта на тялото към тях е много висока.

В първите часове

Връщате се от работа отпаднали, кихате и усещате втрисане? Сигурни признаци, че още утре ще ви протече носа. Вземете си бързо гореща вана или поне намажете краката си със суха горчица. Преди да легнете изпийте топло мляко с канела или чай от лайка, сложете топли чорапи, като от вътрешната страна ги поръсете с горчица на прах.

И не забравяйте да промиете носа си с физиологичен разтвор или с препарат на основа на морска вода, който е за предпочитане. От соления разтвор е необходимо да се капнат по 3-5 капки във всяка ноздра, а след това да се изсекнете.

Между впрочем промиването на носа е полезно, не само при опасност от заболяване, но и с цел профилактика, тоест всеки ден. Тази процедура повишава съпротивляемостта на носоглътката, укрепва имунитета и способства за поддържането на добра хигиена на носа.

Направете точков масаж на биологично активните зони. Така ще повишите имунитета си и хремата няма да успее да се развие. Правете го 3 пъти дневно. Точките масажирайте паралелно с показалците, всяка по минута.

Започнете с масажирането на ноздрите на носа, като го правете бавно и натискайте до максимално потъване на пръстите. След това точките под ноздрите. И после – единствената несиметрична точка – края на носа.

След това точките от вътрешния край на очите. После издатините над очите, в основата на челото. И накрая възглавничките на дланите в основата на показалците.

Това е всичко, можете да легнете да спите спокойно, утре ще се събудите като свежа краставичка.

Когато хремата е в стихията си

Ако носът е вече запушен и говорите с носа, още не е късно да се помогнете, като си направите инхалация – подходящи са лайката и ригана. Можете просто да подишате парата на варените картофи или да си сложите няколко капки етерично масло от мента, евкалипт или прополис в гореща вода.

А ако от носа ви тече река, то тогава можете да капнете няколко капки силна отвара от дъбови кори, градински чай, живовляк. Те намаляват секрецията на слуз. Същевременно внимавайте със средствата за свиване на кръвоносните съдове.

Такива препарати макар и да премахват оттичането на лигавицата и на запушването на носа, притежават множество странични ефекти и освен това носната лигавица привиква към тях и престават да са ефективни.

Най-добре е да продължавате упорито да промивате носа си. Но при силно запушен нос вече не са подходящи изотонични – слаби, а хипертонични – по-концентрирани, солеви разтвори – с концентрация не повече от 3%.

Ако нямате готови препарати, си ги направете сами – добавете 1 чаена лъжичка сол към 1 чаша вода.

Опитайте капки от листа на каланхое или алое. Приготвянето им не е трудно – нарязвате 2 листа от растението, изцеждате сока, разреждате го с топла преварена вода в съотношение 1 към 10. Използвайте до 5 пъти дневно по 2-4 капки във всяка ноздра.

Някои педиатри са на мнение, че ако първо на човек го заболи гърлото и след това дойде хремата, то лечението трябва да се насочи към последното.