Именно краткотрайната памет ни позволява без подготовка да отговаряме на сложни въпроси, да импровизираме и бързо да оценяваме.

По-рано се смяташе, че всички човек има заложено определено количество краткотрайна памет, но последните изследвания в областта на когнитивната наука и психологията доказаха, че можем и да я тренираме.

Какво е това краткотрайна памет и защо е толкова важна?

Това е резервоар за краткотрайно съхранение на мисли и идеи, които можем във всеки ден да извлечем и използваме за вземане на някакво решение.

Когато ни е нужно без подготовка да отговорим на някакъв въпрос, краткотрайната памет ни позволява едновременно да говорим и мислено да съставяме план какво да кажем по-нататък.

Също се използва, когато четем. За да разбираме същността на материала, е необходимо да помним това, което вече сме прочели, и да го свържем с това, което ще прочетем по-нататък.

Освен това краткотрайната памет ни помага да игнорираме излишната информация, включително и тази, която ни разсейва. А нима способността да се фокусираме върху дадена задача не е важна, особено в днешно време.

Всички ние страдаме от излишъка информация, социалните мрежи и различните уведомления ден и нощ изискват нашето внимание.

На мозъка му се налага да полага немалко усилия, за да определи каква информация да запомни и каква не. Всичко това предизвиква тревога и стрес и още повече намалява възможностите на нашата памет.

Как да накараме краткотрайната памет да работи на пълна мощност?

Има два начина.
Първо, да намалим броят на разсейващите фактори и така да намалим нивото на стреса. Това положително се отразява не само на паметта, но и на всички житейски сфери.

Но понякога това просто е неизпълнимо. Не можем да предвидим кога началникът ще ни поиска спешен доклад или кога ще се разболее някой от близките ни.

И на нас ни харесва информационното разнообразие, което сега е онлайн.
Означава, че остава вторият вариант – да развиваме и укрепваме краткотрайната памет.

Как да тренираме краткотрайната памет?

1. Тренинги за мозъка

А именно т.нар. двойна задача n-назад. По време на този тренинг се напряга краткотрайната памет, като следим образи и определяме кога определен образ се е появил по-рано.

Изследванията потвърждават, че този тренинг помага за укрепване на краткотрайната памет. Но всеки подобрения не са с постоянен характер.

Краткотрайната памет, както и нашите мускули, изискват постоянни тренировки. Изследователите препоръчват да се отделят за това 25 минути дневно.

2. Медитации

Не само помага за свалянето на кръвното и за облекчаване на симптомите на депресия, но и укрепва краткотрайната памет.

Изследователите предполагат, че това се случва благодарение на това, че медитацията влияе на способността да се фокусираме върху една мисъл и да игнорираме останалите.

3. Тежка атлетика

Физическите упражнения помагат не само за поддържане на тялото здраво, но и на мозъка. Това се потвърдило от изследване на Тереза Лю-Амброз от Университета на Британска Колумбия.

Тя отдавна изследва връзката между физическата сила и психологическата устойчивост, особено при хора в напреднала възраст.

Според нейните данни тези, които редовно правели силови упражнения, били с по-добра краткотрайна памет и концентрация, отколкото тези, които предпочитали аеробните тренировки.

4. Сън

Изследователите установили, че тези, които спят по 8 часа, с 58% по-добре изпълняват задачите, свързани с използване на краткотрайна памет.