Дори да не ядете сладко или да не пиете газирани напитки, захарта не отсъства от вашата диета.

Вероятно е да консумирате захар през целия ден, но без да го осъзнавате. В много храни като хляб, сладки и сосове са добавени захари.

Въпреки че Американската сърдечна асоциация препоръчва жените да консумират не повече от шест супени лъжици захар на ден (или около 100 калории), повечето от тях вземат двойно. Хранителните продукти, богати на захар, увеличават шансовете от развитие на кариеси, сърдечно-съдови заболявания и диабет, а освен това повишават теглото.

Ако искате да ограничите захарта, която консумирате ежедневно използвайте няколко лесни начина.

Прочетете етикетите на хранителните продукти

Най-лесният начин да разберете количеството на добавената захар в храните, е да прочетете състава на продукта. "Дори в доматения сос, бисквитите, подправките и сосовете за салати може да се открие голямо количество захари", казва Даян Санфилипо, сертифициран консултант по хранене и автор на „21 дни захарна детоксикация“.

Съставките са изброени в низходящ ред, в зависимост от калоричността на продукта. Ако захарта е сред първите стойности, значи е с високо количество.

Научете другите наименования на захарта

Когато четете етикетите на храните, трябва да търсите нещо повече от думата "захар". Тя може да се обозначи като високо фруктозен царевичен сироп, инвертна захар, меласа, захароза (или всяка дума завършваща на „- ose"), сироп от кафяв ориз, мед и кленов сироп.

Те могат да бъдат изброени отделно в списъци с хранителен състав и да съдържат 3-4 вида захари, въпреки че се определят като здравословни продукти.

Помислете за белтъчините и мазнините

Нездравословните въглехидрати могат да предизвикат повишаване на нивата на кръвната захар. За да се предотврати този ефект включете протеини, полезни мазнини и фибри към менюто си. Те ще забавят освобождаването на кръвната захар в тялото и ще ви заситят за по-дълго време.

Мазнините са ключов фактор, защото оставят чувство за ситост, което ще понижи желанието ви за прием на захар. За да консумирате полезни мазнини, добавете в менюто си авокадо, ядки, семена, зехтин, орехово и кокосово масло.

Не използвайте изкуствени подсладители

Когато се опитвате да намалите приема на захар, не прибягвайте към изкуствени подсладители. Диетичната сода и бонбоните без захар могат да объркат вкуса ви за сладко. Когато приемате продукти с високо съдържание на захари, тялото ви очаква да получи калории от храненето, но изкуствените подсладители не съдържат такива.

Според публикувано изследване във вестник „Биология и медицина“ през 2010 г., изкуствените захари са свързани с повишаване на теглото.

Ако избягвате да пиете газирани напитки, това определено е добра идея, тъй като много напитки съдържат огромно количество захар. Дори тези, които се приемат за здравословни, често съдържат повече захари от необходимото количество за организма.

Десертите

Ако намалите захарта, понякога може да се насладите на любимото си захарно изкушение. Идеята е да ограничите захарите в зърнените храни, кетчупа и хляба, за да не превишавате необходимото за организма дневно количество. Може да си наложите правила, които да спазвате, например да включвате десерт в менюто си само през почивните дни или когато се храните в ресторант.