Постъпилите в болница през почивните дни рискуват живота си, установиха учени.

Болни, хоспитализирани през уикенда, са изложени на смъртна опасност, но проблемът не се дължи на лекарска небрежност. През почивните дни най-често постъпват хора в тежко състояние.

Защо през уикенда смъртността в болниците нараства

Също през уикендите има повече смъртни случаи на новородени.

Постъпилите в болница през уикенда са изложени на сериозна опасност, установиха учени от британски университет.

Обществеността и много изследователи отдавна обърнаха внимание на повишената смъртност на хоспитализирани през почивните дни. Изследователите, които анализират статистики от лечебни заведения, въведоха понятие „уикенд ефект”.

Те свързват откритата закономерност с това, че лекарите, както и всички ние, събота и неделя сме по-отпуснати. И дори дежурството в болница не може да върне работоспособността на нивото от средата на седмицата.

През почивните дни персоналът е по-малко, и е възможно да се създаде ситуация, при която просто не стигат лекари, за да се окаже помощ на всички и своевременно.

Ефектът обаче се запазва, дори при планови операции, когато лекарите трябва да са в пълна готовност.

Днес има множество научни трудове, посветени на този ефект при различни заболявания и в зависимост от различни фактори.

Основните научни трудове се свеждат до количествена оценка на ефекта и не са разглеждани причините, поради които е възможно да възникне.

Хоспитализираните през уикенда по-застрашени с 16%

Учените направили мета-анализ на данните, получени в рамките на 68 други изследвания по тази тема. Анализът обхваща повече от 640 млн. случаи на хоспитализация в 11 държави по света.

Оказва се, че болните, хоспитализирани през почивните дни са средно с 16% по-висок риск от опасни за живота състояния, отколкото постъпили в болница през други дни от седмицата.

Доколко е изразен уикенд ефектът зависи от типа хоспитализация. Най-неблагоприятни са прогнозите, когато се влиза в болница доброволно за планирана, а не за операция по спешност, например, при замяна на тазобедрена става.

Ако тази операция бъде извършена през почивен ден, рискът от смъртоносен изход е с 70% по-висок, отколкото в случаите, когато процедурата се прави през почивните дни.

При хоспитализации по спешност тази разлика е 11%, а в случай на хоспитализация във връзка с усложненията на бременността или раждането – 6%.

Авторите на научния труд отбелязват, че едва ли става въпрос за по-ниско качество на медицинската помощ, оказвана през почивни дни. Изследванията не показват нищо подобно.

През почивните дни по-малко хора влизат в болница, но те са в доста по-тежко състояние.

Високата смъртност при планови операции, извършени през уикенди, то за тези дни обикновено се отлагат интервенции с повишена сложност и в напреднал стадий на заболяване.

Това води до повишен риск от летален изход. За по-конкретни заключения са необходими детайлни данни за оказване на медицинска помощ, отбелязват изследователи.

Защо вторник е най-безопасният ден за раждане

Изследователи от Кралския колеж на Лондон през 2015 г. установили, че и раждането през почивните дни е също по-опасно, отколкото в делнични.

Ако средно през седмицата смъртността на новородените е 6,5 на 1000, то през уикенда нараствала до 7,1 на 1000.

За най-безопасен ден за раждане е признат вторник. Освен това през почивните дни лекарите и медицинските сестри не са толкова внимателни. Ако през седмицата рискът детето да получи родилна травма е 1,45%, то през почивните дни нараства до 1,53%.

Лекарите се отнасяли с най-голямо внимание към децата сряда и четвъртък. Родените събота и неделя деца също по-често били хоспитализирани повторно през първите 3 дни. Този показател за тях 1,23%, докато през седмицата не превишавал 1,18%.

Почивните дни се оказват опасни не само за появата на бебе на бял свят. Дори жената да влезе в болница през уикенда, то рискува повече да хване болнична инфекция

Ако нивото на смъртност би раждане и рискът майката да хване болнична инфекция през уикенда оставаха на нивата от делничните дни, то всяка година случаите на детска смърт във Великобритания щяха да са със 770 по-малко. Сега са 4500 при 675000 родени деца, а у нас са около 379 при 66 000 живородени.