Типичните женски оплаквания, планиране и наблюдение на бременността, профилактичните прегледи – всичко това изисква помощ от квалифициран лекар-гинеколог.

И на почти всички нас ни се иска, тази помощ да се оказва от наш човек, който е доказан специалист в работата си, и притежава всички необходими знания и умения.

На какво да обръщаме внимание при избор на такъв лекар? Как да избегнем грешките, за които може да се наложи да платим със здравето си?

Преди консултацията с гинеколог

На някои признаци следва да се обърне внимание още на предварителния етап на избора. На какво обикновено обръщат внимание жените, преди да пристъпят прага на кабинета на гинеколога?

1. Пол

По разбираеми причини повечето жени се стараят да бъдат консултирани и преглеждани от представителки на собствени си пол. Аргументите в полза на избор на жена-гинеколог могат да бъдат и някои религиозни и национални традиции.

Но, както показва практиката, мъжете-гинеколози владеят и теорията, и практиката не по-зле, а понякога и дори по-добре от техните колеги-жени.

2. Възраст на лекаря

Напълно логично е на колкото повече години е лекарят, толкова по-голям опит да има. Но и тук всичко е относително.

При младите специалистите знанията са по-пресни и те обикновено са по-амбициозни, в добрия смисъл на тази дума, и по-бързо овладяват всички нови методи на лечение.

3. Професионален статус

Най-висшата квалификационна лекарска категория говори в полза на избора на този лекар. А ако гинекологът има степен на кандидат на медицинските науки, то това допълнително свидетелства за неговия висок професионализъм.

4. Загриженост за пациентите

Добрият лекар се разпознава веднага – винаги пред неговия кабинет има голяма опашка.

Макар и да е възможно и пред „недобрия“ гинеколог да има принудително струпване на пациентки, когато неговият „добър“ колега отсъства по някаква причина. Освен това при голяма натовареност на всяка пациентка се отделя по-малко време и внимание.

5. Отзиви за гинеколога

Мълвата сред хората е най-добрата реклама или антиреклама. Добрият лекар винаги ще бъде хвален, а лошият ще ругае. Днес всяка уважаваща себе си частна клиника, а и повечето клиники в държавните болници, имат собствени интернет страници, на които могат да се почетат отзиви за самия лекар или пък за самата клиника.

По-достоверни са не писмените, а видео отзивите.

И така, не съществува единен критерий за избор на гинеколог, всички трябва да се оценяват комплексно.

На преглед при гинеколога

Най-накрая изборът е направен. На какво трябва да обърне внимание жената, която вече се е оказала в гинекологичния кабинет?

6. Външен вид

Спретнатият лекар заслужава уважение. При някои фрапантни абсурди, като например мръсотия под ноктите, отпуснато лице с несвеж вид, не трябва да се оставяме на съдбата.

Единствено правилният изход в такива случаи е да се завъртите на 180 градуса и бързо да поемете към изхода на кабинета, за да не се върнете никога отново.

7. Начин на изразяване

Грамотната убедителна реч е силен аргумент в полза на лекаря. Разбира се, при говорене лекарят трябва задължително трябва да използва сложни и неразбираеми термини – без това няма как. Но смисълът на всички тези разбираеми думи трябва задължително да се изясни.

8. Доверие

Казват, че човек трябва да се довери на гинеколога като на приятел. Това е крайност – приятелство тук не трябва да има.