Ако ни се налага да стоим зад 4 стени през по-голямата част от деня, защото роднина се е върнал от чужбина и сме били в контакт с него или просто спазваме въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки, то много по-комфортно би било, ако е у дома е уютно и подредено.

Заради епидемията от COVID-19, която обхвана света и нашата страна, учебните заведения са затворени още от началото на март.

Учениците преминаха на онлайн обучение от началото на седмица, а много фирми, където е възможно, изпратиха служителите си да работят от дома.

Ако сте свикнали да прекарвате голяма част от времето си извън дома, изолацията навярно ще ви се стори като предизвикателство. Но това усещание може да бъде смекчено, ако домът ви стане по-комфортен.

Какво може да се направи, за да преживеете целия период на извънредното положение и на строгите противоепидемични мерки в по-приятни условия?

Как да направим дома по-комфортен по време на епидемия

Обособете си работно място

Ако сте преминали на дистанционна работа, а у дома няма обособено такова, съсредоточаването е трудно: и нагласата не е тази както в офиса и гърбът ми боли от цял ден стоене на дивана.

Минималният набор за домашен офис е стол, работно място и настолна лампа. Изберете светло място у дома, но да не е срещу прозореца, за да не могат слънчевите лъчи да осветяват екрана.

Добре е да има наблизо контакт за зареждане на лаптопа и на телефона. Ако няма, може да се използва разклонител.

За да стане домашното работно място по-комфортно, го допълнете с аксесоари – дъска, моливник, пакет листове А4. Живина ще добави и малко растение – сукулент или кактус.

Ако не желаете да купувате стол или офис кресло, възползвайте се от това, което вече имате. Сложете лампа на бюрото или на масата и донесете една възглавница от хола, която ще направи кухненския стол доста по-удобен.

Ако имате дълбок или не особено висок перваз на прозорците, можете да го използвате като работно бюро, а и вие да работите от леглото, но за тази цел ще ви трябва поставка за лаптопа.

Вместо моливник може да се използва стъклена чаша, която изпълнява същата функция.

Направете основно почистване

В чист дом по-лесно се диша, затова е препоръчително да се направи основно почистване – измийте прозорците, изперете щорите, почистете килимите и диваните, подредете всички вещи по шкафовете, а излишното изхвърлете.

Във въздуха ще остане по-малко прах, а по рафтовете и шкафовете ще се появи повече място.

Дребни ремонти

В повечето домове има повредени брави, течащи чешми, скърцащи панти на врати и т.н.

Карантината може да се използва, за да ги поправим капещият кран, да затегнем вратите на кухненските шкафове, да смажем с грес пантите на вратите, да запълним драскотините по паркета или ламината.

Така у дома ще има по-малко източници на раздразнение.

Да си подредим нещата

Добре е, когато знаем къде да търсим батерии, четка за обувки или игла и конец. Ако у дома всичко е подредено, знаем къде е всяко нещо, когато ни потрябва.

Да започнем с разчистването – да изхвърлим нещата, които не ни харесват и рядко използваме.

Останалите разделете по категории в зависимост от ситуациите, в които те се използват. Тези, които рядко са ви необходими, оставете настрани, а най-използваните нека са ви под ръка.

Намерете на вещите място, на което да ви е удобно да ги връщате. Така вероятността редът да се съхрани, е по-голям.

Подредете си домашната библиотека или си направете такава

Ако желаете да отделяте повече време на четене, карантината е много добра възможност. А домашната библиотека, ще ви помогне да си подредите книгите, които имате и да украсите интериора.

За да си направите домашна библиотека, ще ви е необходим стелаж и шкаф витрина. Вторият вариант е по-добър – книгите в затворено пространство трупат по-малко прах.

Свободното място, което остава може да се заеме със снимки в рамки, статуетки и малки изкуствени растения.