Всички ние обичаме храна приготвено на барбекю, но изследванията показват, че в месото, изпечено на грила при висока температура, се образуват канцерогенни хетероциклични амини /ХЦА/и полициклични ароматни въглеводороди /ПАВ/.

Този факт е от съществено значение.

В една от научните публикации се посочваше, че за хората, които редовно употребяват пържено или печено на грил месо, съществува 60% по-висок риск от развитие на рака на панкреаса. А по-честата консумация на такова месо е възможно да повиши риска от развитие на рак на стомаха, на белите дробове и на млечната жлеза.

Но не бързайте да се отказвате от планираното барбекю. От настоящата статия ще разберете как да направите грила по-безопасен за здравето.

Използвайте марината

Изследване, проведено през 2008 година показва, че пикантните маринати могат да понижат нивата на образувалите се ХЦА, затова не жалете лютиви чушки за тяхното приготвяне.

Някои подправки са богати на антиоксиданти, които спомагат за премахването на канцерогенните амини в процеса на приготвянето на грила. Едно от изследванията показва, че добавянето на такива подправки като кимион, шафран, чесън, може да понижи нивата на ХЦА с 60% в сравнение с контролния образец.

Особено силно средство е розмаринът. В някои случаи високата концентрация на екстракт от розмарин може да понижи концентрациите на ХЦА с 90%. Затова погрижете се да си набавите тези подправки.

Добавете алкохол в марината

При следващото ходене на пикник сред природата не забравяйте да вземете бира или вино за марината. На всички е известно, че червеното вино е богато на антиоксиданти. То запазва своите свойства и в марината.

Според изследване, проведено в the University of Porto в Португалия, говеждото, мариновано в червено вино за 6 часа, съдържа с 40% по-малко канцерогени от месото без марината.

В това изследване също били установени подобни положителни ефекти при използването на бира. А по вкусови качество месото, приготвено в такава марина, получило най-високи оценки от участниците в изследването.

Намалете температурата

В изследванията е установено, че високата температура води до увеличаването на ХЦА. Не пестете време и се старайте да приготвяте месото на по-малко от 160 градуса по Целзий. Именно при тази температура започва образуването на ХЦА.

За да се убедите, че готвите при необходимата температура, е необходимо да се снабдите с термометър за месо. Например, вътрешната температура на пържолите трябва да бъде около 70 градуса по Целзий.

Предварителна обработване на храната в микровълновата

Преди да сложите месото да се пече на грила, сложете го в микровълновата печка на средна мощност за 1-2 минути. Установено е, че този метод на подготовка на месото за печене спомага за понижаване на концентрацията на ХЦА с до 90%. Само не забравяйте да изхвърлите образувалия се сок – там са събрани вредните ХЦА.

Зеленчуци – грил

Зеленчуците, приготвени на грил, могат да се превърнат в полезен заместител на любимата пържола. Те също притежава вкус на „грил“, но не съдържат канцерогени, за разлика от месните продукти.

Ако ви е трудно да се откажете от месото, направете барбекю, редувайки парчета със зеленчуци. Това ще направи храната ви по-полезна и ще понижи количеството ХЦА, което попада във вашия организъм.

Колкото по-малко, толкова по-добре

Макар че това е възможно да ви се стори нелогично, но мариноването на месото за дълъг период от време, може да понижи количеството на антиоксидантите в него. Затова не оставяйте месните продукти в марина за повече от 5 часа.