За съжаление, сред жените често битува мнението, че еластичната кожа е една от привилегиите на младостта, а след 40-годишна възраст няма защо да се мисли това – годините просто вземат своето.

Между впрочем какво точно е възраст? Как отбелязват някои автори – това са само числови данни и нищо повече; но хората влагат в тях смисълът, с който са свикнали и изобщо не желаят да излязат от рамките на стереотипите.

Същото се отнася за състоянието на кожата – тъй като може да загуби своята еластичност още на 25 години, ако жената не се грижи за своята красота и води неправилен и нездравословен начин на живот, смятайки, че внимателната грижа за лицето и тялото е благо, отнемащо от скъпоценното ѝ работно време.

Как да направите кожата на лицето и тялото еластична?

Поддържането на кожата на лицето и тялото в еластично състояние е напълно възможно. Също е реално и възвръщането на еластичността, ако тя е загубена, но за постигането на тази цел се налага полагането на максимум усилия – разбира се, ако вие желаете да бъдете сексапилна и красива.

Начините са много, и първият са физическите упражнения. Повечето жени, чувайки за това, свиват рамене, сякаш им предлагат нещо несериозно и започват да се оправдават, че са ужасно заети.

Разбира се можем и да вдигнем рамене, но именно спортът, гимнастиката, фитнесът, йогата и дори просто веселият танц – това е, което ни помага, а това означава и на нашата кожа, да се събудим, ободрим, да се заредим с енергия за целия ден, да подобрим обмяната на веществата и кръвообращението.

Кожата получава приток от хранителни вещества и кислород, затова тя възвръща тонусът и еластичността си.

Как да направите кожата си еластична – водни процедури

След физически упражнения можете да вземете, освежаващ или контрастен душ – той стимулира кръвоносните съдове, улеснявайки разширяването и свиването им.

Ако вземате редовно в рамките на месец контрастен душ ще забележите, че кожата ви е в по-добро състояние, укрепва и възвръща мекотата и еластичността си. Можете дори да правите масажи с твърда четка, но само внимавайте да не я травмирате.

Намокрете кожата и нанесете скраб за тяло – може и домашен, и в рамките на 5-10 минути разтривайте тялото си с меки и кръгови движения, а след това се измийте с душ гел. Скрабовете не следва да се използват често, достатъчно е и 1 път в седмицата или дори по-рядко.

Най-добре е да се нанася не сутрин, а вечер след баня, тъй като така по-ефикасно се прочистват порите на затоплената от топлата вода кожа.

Душ гелове могатда се използва всеки ден, тъй като не са вредни за кожата. Избирате си такъв с приятен за вас аромат и това ще ви помогне за създаването на положителна атмосфера за целия ден.

След душа използвайте крем за тяло – нежен, с лека текстура. Такива кремове бързо проникват и овлажняват кожата. Изпълнявайте тази програма всеки ден и вашата кожа ще остане за дълго време еластична, нежна и мека.

Домашни бани за еластична кожа

Освен минималната грижа, за възвръщането на еластичността и мекотата на кожата ще ви помогнат компресите, масажите, маските, специалните упражнения и диетите.
Ваната не само подобрява състоянието на кожата, но и успокоява снема стреса и повдига настроението.