Сексуалния живот след раждането на бебето можа да се окаже предизвикателство. Според психиатъра Д-р Гейл Салц „Бебетата за сексуални убийци“. Разбира се грижите за новороденото отнемат много време и могат да изразходят цялата енергия, с която разполагате или преди това сте отделяли за партньора си. Възстановяването на сексуалния живот, след раждането на детето е предизвикателство, с което все повече двойки се срещат. Според д-р Салц: „Трудно е, но е постижимо“.

Има ли период, в който трябва да възобновите сексуалните си отношения след раждането на бебето?

За да сте сигурни, че е безопасно да правите секс се уверете, че не разполагате с никакви след родилни вагинални течения (лохии). Повечето жени могат бързо да възобновят сексуалните си контакти от 4 до 6 седмици след като са родили, независимо от типа на раждане - нормално или с цезарово сечение. Ако правите секс, без да вземете този факт предвид може да се изложите на опасност от инфекция. Понякога след раждането при някои жени поставят много шевове и това оказва влияние върху секса за дълъг период от време.

Липсата на сън при майките

Една от най-големите пречки за възобновяване на сексуалната активност е умората, която е резултат от грижите за новороденото. В продължение на първите няколко месеца бебета се нуждаят от непрекъснати грижи, които са свързани с храненето. През този период новородените трябва да се хранят по часавник на всеки два-три часа. Според Националната фондация по спане 30% от бебетата не могат да спят през нощта в първите 9 месеца. Тази липса на сън се отразява на майките и сексуалното им желание.

Липсата на сън при татковците

„Бащите обикновено са по-заинтересовани от секс дори когато са уморени. Мъжете жадуват за сексуални удоволствия и това им помага да се чувстват емоционално близо до своите партньори“, казва д-р Салц. Повечето мъже правят секс по прищявка, докато жените се нуждаят от любовната игра, за да се възбудят.

Умора

„Поговорете с партньора си, ако сте уморени и това е причина за липса на сексуално желание“, казва д-р Салц. Възможно е да откриете начини да си набавите необходимата почивка и да се настроите за интимни преживявания с половинката си. Попитайте партньора си, дали ще гледа бебето, за да имате време да се наспите или се опитайте да правите секс сутрин, когато и двамата сте отпочинали. Всеки човек се нуждае от почивка, затова ако смятате, че сте достигнали до предела на силите си помолете близък роднина или детегледачка да поеме грижите за детето за няколко часа, докато вие се отдадете на така жадувания сън.

Хормони и секс

След раждането нивата на естроген се понижават. В началото на сексуалния живот това може да доведе до липса на овлажняване или да предизвика болезненост. „Въпросите, свързани с овлажняването обикновено изчезват след спиране на кърменето или цикъла“, казва д-р Елиса Рос, гинеколог от клиниката в Кливланд. Тя препоръчва да се използва лубрикант, който ще намали раздразнението по време и след секс.

Понякога хормоналните промени са причина за поява на следродилна депресия, която включва чувство на тъга, безпокойство или раздразнителност. Тези чувства могат да попречат на сексуалното желание, а понякога изискват сериозно лечение, понеже продължават от седмици до няколко месеци. Говорете с лекар, ако проявявате симптоми на тревожност или депресия след раждането.