За минута си представете следното – стоите в кухните, а ръката държите лимон. Току що сте го извадили от хладилника. Той има жълта кора, която към краищата му придобива зелен цвят. Леко притискате лимона в дланта си, усещате неговата еластичност, тегло и хлад.

А след това си представете, че вдишвате аромата му и го слагате на дъската и го разрязвате. Отново усещате аромата му. По-силен ли е станал ароматът му? А сега си представете, че го сдъвквате и сокът се разтича в устата ви.

На какво ви прилича вкусът на лимона? Какво усещате? Ако сте използвали своето въображение по необходимия начин, то вашата уста трябва да се е изпълнила със слюнка.

Какво се случи всъщност и защо вашият мозък реагира на думите, които прочетохте току що?

Всички думи, които прочетохте в първите 2 абзаца, са въздействали на вашите слюнчени жлези. Но те не отразяват това, което се е случило в действителност. Те просто оказват влияние на вашето въображение.

Ред след ред и вие съобщавате на вашия мозък, че в ръцете си държите лимон, който разрязвате и след това изяждате. Мозъкът ви възприема всичко това буквално и дава указание на жлезите, образуващи слюнка: „Шефът хапва лимон. Трябва незабавно киселината да бъде промита!“ И жлезите безусловно се подчиняват.

Много хора мислят, че с думите, които те използват само описват реалността и съществуващото. Това е добро, лошо, истина, лъжа, това е силно, а това слабо. Отчасти действително е така.

Както ние с вас се убедихме с примера на ефекта на отделянето на слюнка, думите не само отразяват реалността, но и я създават.

Човешкият мозък не интерпретира намерения. Той натрупва информация и възприема всичко буквално. Казали сте му – „Ям лимон“ и веднага този орган активира съответната реакция.

А сега помислете за думите, които говорите през деня

Толкова съм уморен, че и ръцете си не съм в състояние да вдигна, за да свърша нещо у дома.

Трябва да въведа ред във финансите – не, това е ново главоболие!
Повръща ми се от тази жега навън…
Днес на работа ми изцедиха и последните жизнени сили!
Скланям глава само като мисля за тази ситуация…
Разбира се, когато говорим за непрекъснато главоболие, невинаги веднага започва да ни боли главата. И когато сме го казали един път, то едва ли ще се появи. За нашия организъм е характерно винаги да бъде в състояние на добро здраве.

Но ако човек постоянно като мантра повтаря своето негативно отношение, дори без да осъзнава това, то това убеждение се превръща и в реалност. Мозъкът се подчинява.
Голяма част от доходите на лекарите се дължат на думите, които ние употребяваме.

Помнете, че мозъкът не е само тълкувателен интерпретатор. Той казва: „Стопанинът моли за главоболие. Ще бъде изпълнено. Главоболието е вече на път.“

Как да проведете „умствено прочистване“ на вашия организъм, за отключите съзнателно положителните програми във вашия живот?

Първо, вземете решение да бъдете максимално съзнателни при избора на думи. Помнете, че така активирате и действието на мозъка.

Второ, използвайте метода на доктор Емили Куз. Тя е разработила психотерапевтична система, основана на самовнушения. През години той е излекувал хиляди пациенти, страдащи от различни заболявания. Но със неговата смърт през 1926 година, неговият метод престанал да се използва.