Продължителните полети, нощните смени, недоспиването, а сега и преминаването към лятното часово време – всички тези неблагоприятни фактори са способни да разстроят вътрешния часовник на нашия организъм, което на свой ред може да предизвика цял букет от проблеми със здравето.

Сови и чучулиги

Оказва се, че сови и чучулиги могат да бъдат не само хората, но и нашите вътрешни органи. Една част от телесните ни системи функционират по-добре през нощта, а други напротив са по-активни през деня. Когато човек е наясно с тези различия, по този начин той може да влияе на здравословното си състояние.

Например черният дроб е типична сова. Този орган е най-активен от 1 до 3 часа, а дебелото черво е истинска чучулига и най-добре функционира от 5 до 7 сутринта.

Между впрочем, ако страдате от запек, следва да привикнете с ранното ставане, тъй като изпразването на чревното съдържание е много по-лесно при изгрев слънце, отколкото към обяд.

А за закуска е най-подходящо времето от 7 до 9 часа, тъй като по това време стомашен сок се секретира особено интензивно. Именно поради тази причина сутрешният прием на храна не трябва да се пренебрегва, тъй като по този начин човек може да си докара гастрит или ако закуската се състои от изпиването на чаша кафе.

А отчитайки и факта, че ободряващата напитка не само помага на човек да се събуди, но и увеличава киселинността на стомашния сок, по-добре е изобщо човек да не пие кафе на празен стомах.

Кога да приемаме лекарства?

Следва да се отчитат денонощните биоритми и при прием на лекарства. Например, следва да се знае, че пристъпите на кардиална астма най-често се случват от 21 часа до полунощ, а сърдечните инциденти в периода на активното формиране на тромбоцити от 3 до 5 часа сутринта.

И когато човек разполага с тази информация той и неговият лекар могат да подберат оптималното време за прием на лекарства. Между впрочем, действието на препаратите върху организма също се определя от това в кой отрязък от денонощието те се абсорбират.

Например, аспиринът е по-добре да се приема през втората половина на деня – в такъв случай рискът от възникване на такъв сериозен страничен ефект като кръвоизлив в стомашно-чревния тракт се понижава с 40%.

Препаратите на основа на нитроглицерин, напротив, действат най-ефективно сутрин, също както и диуретичните средства.

Между впрочем последните не следва да се приемат след 17 часа без да има крайна необходимост – вечер диуретиците спомагат за по-интензивното изхвърляне на калций от организма, отколкото ако се приемат сутрин.

Опасно време

Върху функцията на вътрешните органи влияят не само денонощните, но и сезонните биоритми. Именно с тези колебания са свързани и сезонните обостряния на различни заболявания.

Но дори и да не страдате от хронични заболявания, в опасните периоди, особено през пролетта, когато се усеща недостиг на витамини и постоянна умора, следва да се отнасяте със здравето си особено внимателно.

Затова в междинните сезони, когато метеорологичното време е особено променливо, човешкият организъм особено силно реагира на изменението на външните биоритми.

За сформирането на правилен денонощен ритъм спомага разходката в слънчев ден. Слънчевите лъчи влияят на синтеза и освобождаването на хормона мелатонин. Основната функция на този хормон е справянето с безсънието, именно той ни помага лесно да заспиваме и да се събуждаме бодри дори и в ранното утро.