Това са няколко родителски урока за отглеждане на деца, споделени от майка, която прекарва деня в къщи с тригодишната си боледуваща дъщеричка.

През времето, в което жената се грижела за детето си, тя стигнала до няколко много важни извода, които често пъти не знаем, или дори да знаем - не спазваме. Тревожим се, ако детето е злоядо, притесняваме се дали не е гладно, често пъти пропускаме емоционалния контакт.

Майката съветва всички родители да не забравят, че децата имат нужда от много, много любов. И че купуването на дрехи и обувки, осигуряването на дом, топлина и храна, на добро образование съвсем не е всичко, което можем да направим за детето си.

Когато децата са болни, но и през цялото време, добрата комуникация с тях, близостта и споделянето са сред основните неща, които пропускаме при възпитанието на нашето дете.

Ето какви са съветите на майката:

Те ще ядат, когато са гладни.

Лила е трето дете. Подобно на всички майки, когато детето им е болно, и аз се стремя да й осигуря всичко, суетя се, обикалям с лъжичка и я насърчавам за още една хапка.

Когато децата ни са болни се притесняваме дали не са гладни. Ами, ако припадне от глад? Защо не иска да яде?

Докато, уморени от борбата, се отдръпваме и те ни кажат, че са огладнели. Истината е, че децата ни знаят от какво се нуждае тялото им, и независимо дали това е салата от зеле или кофичка кисело мляко, щом децата огладнеят, те сами ще поискат храна.

Когато са болни, децата прекарват повече време пред телевизора

Пуснете любимите на детето ви детски филмчета. В паузите може да си вземете ябълково пюре или да си направите почивка за баня, докато преминете към следващото филмче. Понякога най-доброто лекарство е просто да се сгушите заедно на дивана под пухкавото одеало.

Бъдете до детето си

Понякога единственото нещо, от което се нуждаят децата, е нашето присъствие. Те имат нужда да има някой до тях, независимо дали ще ги пита искаш ли бисквити, още чай, любимата си тениска или просто чифт удобни пантофки.

Децата се нуждаят от симпатизиращите ни усмивки, целувки по челото или просто от една прегръдка. Те имат нужда някой да стои до тях и да ги държи за ръка, докато вървят по коридора за банята. Така че всичко, което трябва да направите, е просто да сте близо до тях.

Времето прекарано с децата, определено е добро и за вас

Когато сте вкъщи и детето ви е болно, не бързайте да се заемате с ежедневните задачи, като миенето на тигана с яйца от сутринта или прането. Вместо това седнете и гледайте филмчета заедно, разгледайте някое списание,осигурете си една почивка от ежедневната суета.

Вашето присъствие е напълно достатъчно за тях. Когато децата порастват, всеки изминал ден ви кара да се чувствате по-ненужни. Понякога се чувствате по-скоро като статичен обект, непрекъснато търсите съвети, как да станете по-добър родител.

Много родители се плашат да не допуснат грешка във възпитанието на децата си. Прекарайте един спокоен ден и ще спрете да се притеснявате.

Ще забравите чувството за неувереност и ще се концентрирате само върху една цел: да бъдете до детето си, да го завивате нежно и да го дарявате с любов. Детето ви не се нуждае от нищо друго - вие сте му напълно достатъчни.