Ако следите световните новини, а и не само, то навярно усещате как тънете в потока на негатива. На пръв поглед изглежда, че всичко е лошо, всеки ден носи прясно потвърждение на този факт, а вашето настроение е потиснато.

Несъмнено е важно да се знае, че какво се случва не само по света, а и у нас, но състраданието и солидарността също са важни, но е необходимо да се пазим от депресия. И ние ще ви разкажем как да направите това.

Как негативните новини ни влияят?

На пръв поглед изглежда, че денонощно около нас влияят само лоши новини. И директно преминаваме към самоотбрана, която ни предлага единствено развалени угощения. Това се случва, защото ние възприемаме негатива много по-интензивно.

Новостите с отрицателна окраска по-силно влияят на психологическото състояние, отколкото неутралните или положителните.

Обръщаме повече внимание на лошите новини, защото подсъзнателно се опитваме да се предпазим от подобни произшествия. Неприятните новости – това е опасност, поради тази причина няма нищо странно в това, че зацикляме върху това.

Но света не се руши, просто понякога така ни се струва.
Новинарските портали и медиите са съвсем наясно с тази особеност на човешкото възприятие. А на тях са им нужни читатели, на които отлично ги привличат трагичните новини.

Когато ние видим катастрофа на пътя, ние задължително ще се поинтересуваме допълнително, за да разгледаме подробностите, дори и да осъзнаваме, че да помагаме вече е безсмислено.

От новинарските емисии най-често ни крещят – „Постоянно катастрофи, нека да си поплачем“. Разбира се, ако никой не гледа такива новини, те по-скоро ще престанат да ги показват и публикуват.

Но видно от броя на посещенията по различните статии в новинарските сайтове, това по-скоро няма да се случи, тъй като най-трагичните новини почти винаги са най-четените.

Защо е нужно да се съпротивляваме на изкушението да гледаме лошите новини?

Негативното мислене всъщност не е толкова лошо, защото то по-скоро ни предпазва.

Но постоянното въздействие на лошите новини повишава нивата на стреса, което може да има сериозни последствия за психическото здраве и в краткосрочна и в дългосрочна перспектива.

Негативните новини могат съществено да изменят настроението, особено ако при предаването на новостите се подчертават страданията и емоционалната страна на историите.

Лошата новина може да повлияе на вашите собствени ангажименти, започвате да се безпокоите по-силно, отколкото проблемите ви го изискват. В резултат усещате стрес и потиснатост.

Когато видите в новините съобщение за трагедия, напомняйте на себе си, че в същото време по света се случват и множество положителни събития, но просто не ви разказват за тях.

И не ги изнасят на първа страница. Това означава, че не трябва да сте загрижени за случващите се събития, и това не означава, че трябва да убеждавате себе си, че лошите новини не са толкова лоши.

Важно е да държите главата си високо и да си припомняте, че ви показват половината от случващото се.
Ако осъзнавате, че кои новини ви засягат изключително силно, то можете да определите пределите на тяхното въздействие.

Лошите новини не радват никого, но определени типове новини ни безпокоят по-силно, отколкото другите.

Ако вече сте установили, съобщенията за кои трагедии ви подлагат на най-силен стрес, то се постарайте да понижите количеството на такива новини около себе си.