С настъпването на хладното и мрачно време традиционно расте броят на заболелите от настинка. Вината за това изцяло е на сезонното понижаване на имунитета.

Правилна профилактика на настинката ще ви помогне да не попадате сред кихащите и кашлящите хора.

Защо се разболяваме при захлаждане на времето?

Хората боледуват от настинка по всяко време от годината, но пикът на острите респираторни заболявания. Тъй като по време на захлаждането имунитетът се подлага на допълнителни изпитания.

Първото от тях е прекаленото охлаждане на организма. Когато се облечем не според времето, намокрим краката си под дъжда, тялото реагира с отслабване на имунитета.

След приключването на сезона на отпуските и фона на намаляването на слънчевото греене и на лошото време, много хора се оплакват от стрес, преумора, недоспиване. Тези фактори също способстват за понижаване на имунитета. При такива условия вирусите лесно проникват в организма.

Най-добрият способ за профилактика на настинките е да се избягват факторите, предизвикващи отслабването на имунитета.

1. Избягвайте прекаленото охлаждане на организма

Обличайте се според времето, взимайте чадър със себе си. Особено уязвими към захлаждането са главата, шията и краката. Затова не пренебрегвайте шала, шапката и топлите чорапи/обувки, ако навън е доста захладняло.

Особено опасно е излагането на студ за хората, които по-рано са боледували от отит или синузит. Вирусите могат да атакуват нас не само отвън.

Те се активират в собствения ви организъм при излагане на тялото на по-ниски температури, ако имате хронични заболявания на ушите, носа и гърлото.

2. Отпускайте се

Доказано е, че стресът води до отслабване на имунитета. В такова състояние на организма му е много трудно да противостои на инфекциите.

Напрегнатият темп на живот на съвременните хора е свързан с излагането на стрес, затова е необходимо да се научите да се отпускате. На някои им помага любимата музика, на други творчеството, медитацията или масажа.

3. Редовно мийте ръцете си

За профилактика на настинки по-често мийте ръцете със сапун. Колкото и банален да изглежда този съвет, действително е ефективен.

Патогенните вируси първо попадат на ръцете, оттам на лицето, на лигавиците на носа, очите и устата. Някои вируси на грипа и на ОРВИ могат да живеят по краищата на пръстите на ръцете до 30 минути, установили швейцарски учени.

Затова редовно мийте ръцете си и се опитвайте да не се докосвате с мръсни ръце до лицето.

4. Спортувайте

Физическите упражнения са полезни по всяко време от годината. А периодите на захлаждане те не само осигуряват бодрост, но и способстват за укрепването на имунитета.

Ако не ходите на фитнес, подходящи са колоезденето, бягането, плуването в басейн или минимум ежедневните разходки на чист въздух с бърза крачка не по-малко от 1 час.

5. Наспивайте се

Пълноценният сън е необходимо условие за укрепването на имунитета. Американски учени са пресметнали, че сънят с продължителност 6 или по-малко часа повишава риска от разболяване от настинка с 4 пъти, в сравнение с 7-часовия сън.

Ако успявате да отделяте за сън 7-8 часа в денонощие, то вашият организъм ще успее да се възстанови.

6. Придържайте се към елементарните правила за здравословно хранене

За профилактика на простуда по време на захлаждане в ежедневното ви меню задължително трябва да присъстват храни, богати на витамини А, С и Е.