Ако офисът ви е обхванат от истинска грипна епидемия, как да не се разболеете от грип в помещението, в което прекарвате една голяма част от деня си?

1. Проветрявайте помещението

Отваряйте прозорците в офиса за по няколко минути на всеки 2 часа. Но за да не рискувате да се простудите, по време на проветряването излизайте от офиса.

Сухият и топъл въздух е изключително благоприятен за разпространение на бактерии и вируси. Не забравяйте за овлажняването на въздуха, това понижава риска от разболяване.

2. Мийте ръцете по-често

Задължително мийте ръцете преди хранене. Бактериите и вирусите могат да се намират на повърхностите като дръжките на вратите, на дръжките в градския транспорт.

След контакт със заразена повърхност, ние незабележимо можем да се докоснем по лицето и да пренесем бактериите и вирусите в тялото, тъй като устата, очите и носа са „входната им врата“.

3. Носете маска

Ако не желаете да ходите с нея из офиса, купете няколко и ги сложете в някой от шкафовете на работното ви бюро и ги слагайте, когато излизате за среща.

Маската би ви полезна и в случай, че забележите, че някой от вашите колеги е дошъл болен на работа, можете учтиво да му я поднесете.

4. Жабурете гърлото

Във всяка аптека можете да си закупите средство за изплакване на устата, това е т.нар. вода за уста. Редовната процедура помага за промиване на попадналите вируси и поддържа имунитета.

Освен че ограничава размножаването на потенциално опасните бактерии, които могат да предизвикат инфекция в гърлото, водата за уста е полезна и за състоянието на зъбите, тъй като при стандартното им миене в пространството между зъбите често остават частици храна, които при съвсем леко отслабен имунитет могат да доведат до появата на кариес.

А освен това доста хора са предразположени към кариеси по наследство, ето защо водата за уста се смята за задължително средство, наред с четката и пастата за зъби, за поддържане на добра устна хигиена.

5. Пийте чай с джинджифил, мед и лимон

Купете си за офиса пресен корен от джинджифил и мед. Когато сварите чая, настържете корена и го добавете в напитката. Екзотичният корен предпазва от настинки и простудяване.

За да има наистина силен ефект, пийте чая с добавен мед на вкус, а не захар. Но имайте предвид, че медът трябва да се добави не веднага в чая след приготвянето, а към малко, преди да започнете да го пиете, тоест трябва да бъде вече сравнително изстинал.

Високите температури предизвикват образуването на токсично вещество в меда, което принципно не е опасно за здравето в малки количества, но разваля като цяло качеството на меда и полезните му свойства се неутрализират.

6. Ограничете събранията

По възможност се старайте да избягвате големи струпвания на хора.

Поговорете с началството за организиране на видео конференции по Скайп, поне докато грипната епидемия отшуми. Ако сте си сами началник, пощадете подчинените си и вас самите и насрочете събранията за друг период.

Ако сте се разболели вече, то тогава си вземете болничен и си стойте у дома, докато се почувствате по-добре и симптомите ви отшумят. Не ходете в офиса, тъй като и само един служител да настине от него може да зарази целият колектив.