Днес стресът е сериозен проблем за повечето жители на големите градове. Сред основните причини за него са високата заетост, конфликти в работата, вредни навици и недостатъчен сън.

За съжаление, повечето от нас не намират време или нямат желание да решат възникналите психологически проблеми, и просто не им обръщат внимание.

Но с времето хроничният стрес се натрупва и води до нервен срив – неблагоприятно състояние на психиката, при което не страда само самият човек, но и неговите близки.

Нервен срив - вероятни причини

Стресът – един от основните проблеми на съвременните хора

Ритъмът на живот на съвременния човек е доста по-забързан, отколкото на предходните поколения. Нараснаха изискванията за личностно и професионално развитие, вече не е възможно да се работи 30-40 години на едно и също място. Основното в живота на много хора е убеждението за житейски успех.

Към това родителите ориентират и своите деца, затова стресът става постоянен спътник в живота на съвременния човек още от ранно детство.

Високата конкуренция на пазара на труда ни кара да изпитваме постоянно напрежение, заради отношенията с ръководството, колеги или заради собственото си професионално развитие.

След работа губим много време, докато се приберем до дома и стигаме до любимите си хора в късна вечер.

Ако имаме семейство и деца, то трябва да обръщаме внимание и на тях. В резултат време за сън, правилно хранене или за физическа активност остава много малко или почти никакво. И човек се намира в постоянно състояние на стрес.

Следствие на хроничния стрес може да стане и депресия или нервен срив. Развод или раздяла, загуба на близък човек, уволнение от работа - това далеч не е пълния списък с фактори за неговото развитие.

Нервен срив се проявява не само под формата на внезапен изблик на отрицателни емоции. Възможно е да възприеме тиха форма, при която човек се затваря в себе си и остава насаме със своите мисли.

Причини за нервен срив са стрес и вредни навици

Далеч не всички хора умеят правилно да релаксират и да работят със своето емоционално състояние. В рисковата група са хора, които са склонни към повишена тревожност или имат депресивни пристъпи.

Нервен срив могат да предизвикат заболявания на щитовидната жлеза, недостиг на витамини и минерали или сърдечно-съдови болежки.

Вредните навици – употреба на алкохол, тютюнопушене, преяждане са неправилните средства за отпускане.

Например, алкохолните напитки могат да осигурят на човек само краткотрайно чувство за облекчение и състояние на еуфория. Но всъщност оказват неблагоприятно въздействие на нервната система.

След употреба човек става по-раздразнителен и често изпитва негативни емоции.

Най-характерни симптоми на нервен срив са раздразнителност, апатия, повишена тревожност, проблеми със стомаха и червата, главоболие.

Често се срещат и панически атаки, в особено тежки случаи се стига до мисли за самоубийство и дори опити за такова.

Нервен срив – това са не само ярки негативни емоции, сред които гняв, агресия, раздразнителност.

Понякога в случай на нервен срив човек се затваря в себе си и търси начин за релакс във вредните навици – употреба на наркотици, хазартни игри.

Своевременното откриване на нервен срив и обръщане към психотерапевт помага не само на болния, но и на неговите близки, които също страдат от пристъпите на немотивирана агресия, раздразнителност и мрачни мисли.

Но най-добре може да помогне умението на човек правилно да релаксира, без да прибягва до средства, които предизвикват зависимост.

Профилактика и лечение на нервен срив

За съжаление, днес хората, прекарващи в работа почти цялото си време, не умеят правилно да се отпускат. Ако към това се добави неправилно хранене и липса на физическа активност, то броят рискови фактори нараства.

Да се научим как релаксираме правилно съвсем не е лесна задача.

Физическата активност помага не само за укрепване на имунитета, но и за правилно справяне със стресовите състояния.

Редовните физически натоварвания, например, колоездене, йога или фитнес могат да направят човек по-спокоен и уверен в себе си.

Всеки вид физическа активност, която доставя удоволствие на човек, помага за справяне с негативните емоционални проявления.