Ако някой у дома се е разболял от остра респираторна вирусна инфекция или от COVID-19, е много важно да се постараем да създадем такива условия, за да не се разболеят други членове на семейството.

Как да не заразим детето с опасни вируси като COVID-19

Чистотата на ръцете – гаранция за здраве

Отдавна вече е доказано, че чрез мръсните ръце се предават голяма част от вирусните инфекции. Как спрем тяхното разпространение чрез ръцете? Много просто: по-често трябва да ги мием, като използваме сапун и течаща вода.

Специално внимание трябва да се обръща на разстоянията между пръстите и външната страна на дланите, на тези места най-често не се мие достатъчно.

Важно е не само миенето на ръцете, но и продължителността на този процес. Желателно е да отнема не по-малко от 20 секунди.

Ако ви мързи да броите до 20, можете да изпеете 2 пъти припева на любима песен или да се декламират 2 стиха от любимо произведение.

Миенето на ръцете е наложително не само преди хранене и след ходене до тоалетна, но веднага след прибиране у дома, а също и след контакт на болен член на семейството.

Антисептик за кожа – дезинфектант

Невинаги има възможност ръцете да се мият със сапун и с вода, като алтернатива могат да се използват добре известните дезинфектанти, които са под формата на гел и на спрей.

Също могат да се използват и антисептични кърпички, които са с високо алкохолно съдържание.

Доказано е, че най-ефективни са средствата, които съдържат не по-малко от 60% спирт. Използват не само за обработка на ръцете, но и за търкане на повърхности, с които влиза в съприкосновение болният и здравите членове на семейството – дръжки на врати, подлакътници, маси и други предмети, както и ключове за осветление, както и други предмети.

Много по-удобно е, когато има дезинфектант във всяка стая. Освен това са разработени специални средства за дезинфекция на повърхности. Следва обаче да се помни, че не се използват за кожа, а при работа с тях е необходимо носене на защитни ръкавици.

Играчките също трябва да се мият

Играчките може и да принадлежат на детето, но всеки член на семейството е в контакт с тях. На тяхната повърхност е възможно да има голямо количество вируси, които са опасни за детето.

Освен това, най-малките често си слагат играчките в устата, което е допълнителен рисков фактор за тяхното заразяване.

Някои играчки е по-добре да се мият под течаща вода, някои и в съдомиялна машина. Подходящо е и обработването с антисептик, а след това под течаща вода.

Меките играчки могат да се държат няколко часа в камерата на хладилника или във фризер или да се перат в пералня машина.

Готви този, който е здрав

Този, който е болен, не трябва да се ангажира с приготвянето на храна, както и със сервирането на масата. И другите членове на семейството трябва да придобият някои кулинарни умения.

Ако заболелият е принуден да готви, е необходимо да се спазват важни мерки за безопасност – често да се мият ръцете със сапун, да се използва защитна маска за лице, при съществуваща възможност да се слагат ръкавици.

В идеалния случай връщането към домакинските задължения, включително и приготвянето на храна, трябва да е не по-рано от 2 дни от отшумяването на симптомите на заболяването.

Болният трябва да се изолира

Болният член на семейството трябва да е отделен от здравия. Не е желателно децата да се пускат в стаята при болен с чревни инфекции или с настинка.

Разбира се, абсолютната изолация в домашни условия трудно може да се реализира, тъй като някои помещения се ползват от всички, например, баня и тоалетна, понякога и кухня.

В тези помещения е трудно да се отделя допълнително време за почистване и за дезинфекция на повърхности.

Парцали и гъби за мокро почистване е необходимо често да се перат. По-добре да се използват кърпи за еднократна употреба или хартиени кърпи.