Как правилно да обратите една рана, така че тя да заздравее бързо и без последствия?

1.Капка кръв – добре ли е?

Кръвта очиства раната, оказвайки ѝ защитно действие.

Кръвотеченията от незначителни порязвания и ожулвания обикновено спират бързо. Но ако не желаете да чакате, можете да използвате парче марля, която е необходимо плътно да приложите към марлята.

Ако кръвта започне да се просмуква, сложете още 1 парче марля отгоре, без да отстранявате долното, за да не се възобнови кръвотечението.

2. Как да обработите една рана?

Ако се нараните – следвайте следните указания – първоначално промийте раната със студена течаща вода, ако вътре в раната има чужди тела, опитайте се да премахнете внимателно с помощта на обработена със спирт пинсета.

След това обработете раната със сапун – не със спирт, йод или кислородна вода, изплакнете и я подсушете със суха салфетка.

3. Мехлем с антибиотик

Мазилата, съдържащи антибиотици, позволяват не само да се овлажни раната, но и намаляват риска от нейното инфектиране. Мехлемът трябва да се нанесе на тънък слой.

Понякога, във връзка с прилагането на мазилото по кожата може да се появи обрив. В такъв случай употребата на мехлема е необходимо да бъде прекратена.

4. Необходима ли е превръзка

Раната във всеки случай е желателно да се превърже, тъй като това ще спомогне за избягването на нейното инфектиране и ще способства за по-бързото ѝ заздравяване. Като превръзка може да се използва медицински левкопласт.

5. Признаци на алергия към вещество в левкопласта

Ако из под левкопласта вие усещате парене, а раната ви сърби, е възможно да имате алергия към вещество, съдържащо се в левкопласта. В такъв случай е по-добре да превържете раната с бинт или да пробвате да смените левкопласта.

6. Признаци на заздравяване на раната

Веднага след нараняването в организма се активират необходимите процеси, които осигуряват заздравяването на раната. Левкоцитите в кръвта се борят с бактериите в раната, а тромбоцитите, еритроцитите и фибрина образуват кръвен съсирек, който предотвратява по-нататъшното кървене.

Процесът на заздравяне може да се съпровожда от различен род неприятни усещания, които се налага да бъдат изтърпени.

7. Изгаряне

В случай на изгаряне засегнатият участък е необходимо да бъде оставена под студена течаща вода, след това се намазва със сапун, изплаква се и се превързва. Ако се образуват мехури се обърнете към лекар.

8. Грижа за постоперативни рани

Грижата за постоперативните рани се основава на същите принципи, на които и за порязванията. Ако няма други лекарски указания, раната е необходимо да бъде превързана, а превръзката е необходимо да се сменя всеки ден. В случай на зачервяване на тъканите, появата в раната на кръв или на някакви секрети, обърнете се към лекар.

9. Признаци на инфектиране на раната

Присъединяването на инфекция се съпровожда с оток на раната, повишена температура на околните тъкани, появата на жълти или зелени секрети от раната, болезнени усещания, увеличаване на регионалните лимфни възли, втрисане, повишена температура на тялото. В подобен случай е необходимо да се обърнете към лекар.

10. Незабавно потърсете лекар, ако кръвотечението продължи повече от 10 минути

Нараненото място е достатъчно дълбоко и обширно. Нараняването е станало със замърсен предмет, раната е много болезнена, има признаци на инфекция /посочени малко по-горе/.