В домашната аптечка на всеки от нас без съмнение има множество разнообразни лекарствени препарати – таблетки, хапчета, мазила, прахчета, разтвори и т.н.

Ние ги купуваме, използваме само част от тях и след това ги оставяме на съхранение, в случай че старата болест или рана се върне отново.

Въпреки това повечето от нас не подозират на какъв риск излагат собствения си организъм, използвайки медицински препарати, които вече отдавна са развалени. По такъв начин човек само и единствено може да си навреди.

При това дори леките, на пръв поглед лекарства, такива като сироп за кашлица или таблетки за понижаване на температурата, когато се развалят, могат да нанесат огромна вреда, а това означава, че е необходимо непременно да се избавим от тях.

Как обаче да определим дали едно лекарство е развалено и как да предотвратим това в бъдеще?

Съществуват няколко основни признака, по които може да се определи дали едно лекарство е развалено, нека да започнем подред:

1. Срок на годност

Всяко лекарство, както и изобщо всеки продукт има свой срок на годност, след изтичането на който е възможно то да нанесе непредсказуемо въздействие върху човешкия организъм.

Обикновено,при прилагането на лекарства с изтекъл срок на годност съществува много по-голяма вероятност от проявление на страничните ефекти, посочени в тяхната листовка за употреба.

Срокът на годност на всеки медикамент е изписан на неговата опаковка заедно с датата на производство и друга важна информация като серийния номер и този на партидата.

Важно е също така да се отбележи, че за всички неприятни последствия, предизвикани от прием на медикаменти с изтекъл срок на годност, отговор носи сами купувач.

А справянето със страничните ефекти представлява доста голяма сложност дори и за опитни лекари, тъй като ако съответният препарат предизвика неочакван страничен ефект, то няма стандартно начин за избавяне от него.

2. Състояние на лекарството

Дори ако срокът на годност на медикамента не е изтекъл, то това не означава, че лекарственият препарат е безопасен за използване и да се определи неговото влошено състояние в повечето случаи е достатъчно човек да се загледа в него.

Таблетките представляват опасност в случай, че са напукани или се разпадат без намеса от ваша страна.

Също така следва да се обърне внимание на това, че във всяка инструкция е посочен цветът на таблетките и ако той се е променил, това е знак за това, че използването им е опасно.

Капсулите не трябва да се приемат, ако са се отлепили, осезаемо са се деформирали, променили са изходната си форма или просто са се разрушили частично, загубвайки съдържанието си.

Разтворите и капките могат да се смятат за развалени, ако са загубили прозрачност, придобили или са променили цвета си, появила се е утайка по дъното или стените на опаковката им или са започнали да миришат необичайно.

Мехлемите преди употреба трябва да се проверяват за наличие на образували се бучки, станали са прекалено течни или воднисти, а също трябва да провери и техния цвят, който не трябва да се е променил.

Ако някой от горепосочените външни признаци на мехлема, предизвикват съмнение у вас, то не трябва да използвате това мазило.

Ако забележите физическо несъответствие между лекарствения препарат и търговски му вид, то тогава трябва да се откажете от неговото прилагане, за да не се налага да се справяте с непредсказуеми последствия.