Има ли шанс да се избавим от типичните есенно-зимните проблеми – простуда и депресия?

Да, стига добре подготвим организма за предстоящите по-съществени захлаждания, застудявания и за кратката продължителност на деня.

Подготовка на тялото за есенно-зимния сезон - как да я осъществим

Опитайте зимните суперхрани

Т.нар. суперхрани, които са богати на витамини и микроелементи и ни поддържат в добро здравословно състояние. Сред тях са екзотичните плодове асаи и елда. Но за студено време има и специални суперхрани – тиква и сладък картоф.

И в едните, и в другите има много каротиноиди – вещества, които в организма се превръщат във витамин А.

Колкото по-наситен е цветът на зимните зеленчуци, толкова по-висока е концентрацията в тях на провитамини.

Каротиноидите са с антиоксидантен ефект – те се борят със свободните радикали, като не позволяват разрушаване на клетки, като това обхваща и имунните.

Зимните суперхрани не само насищат с калории и сгряват, но по някакъв начин помагат за профилактика на настинки.

Тиквите могат да се съхраняват много дълго – стават по-полезни – количеството каротиноиди в тях с течение на времето се увеличава.

Да добавим повече подправки

Кафе с канела, чай с карамфил, ориз с къри и посипвайте ястията с пикантен червен пипер – през есента и зимата разнообразието от подправки е особено важно.

Всичко това е, защото добавките не само подобряват вкуса на храната, но и притежават противовъзпалителни свойства. Има голяма вероятност тези храни да ни помогнат да не се разболяваме след като сме се преохладили навън.

Подправките и споменатите суперхрани са отлични антиоксиданти.

Канелата помага и за контрол на кръвната захар, дава възможност по-добре да се контролират нивата на кръвна захар.

Това означава, че сутрешното кафе с канела помага за справяне с повишаването и впоследствие понижаване на нивата на глюкоза, и запазване на необходимата енергия през зимата на стабилно ниво.

НЕ на сгряването с горещ шоколад

При студено време при много от нас се повишава апетита за сладка и мазна храна. Това е напълно обяснимо – навън вали дъжд, студено е, единственото, което може да ни зарадва, е торта или горещ шоколад.

Ако през цялата година сме се придържали към принципите на здравословния начин на живот, няма смисъл през мрачните и студени месеци, да се отпускаме? Не е препоръчително да го правим – най-малкото, ако не искаме да натрупаме излишни килограми след серия от студени зимни дни.

При всеки един есенно-зимен сезон се трупат средно по 0,5-1 килограма. И през лятото обикновено не се свалят, а продължават да се натрупват. И на 50 години много от нас стават с по 15 килограма по-тежки, отколкото са в били в младостта. Килограмите се трупат постепенно, в един прекрасен ден сами не осъзнаваме, откъде се е взело всичко това.

Желаете бързи въглехидрати или нещо още по-калорично, когато е студено. Това е нормално, тъй като именно такава храна помага за по-бързо сгряване и ободряване.

Ефектът обаче е измамен. Първо нивата на кръвната захар рязко се повишават, след това рязко се понижават – отново започваме да мръзнем, и ни се приспива.

За да се избегне това, през зимата се обръща специално внимание на полезните междинни хранения. Похапвайте, например, шепа ядки или пълнозърнест хляб с немазно сирене.

Това ще ни позволи да поддържаме баланс – да не огладняваме между основните хранения и да не прекаляваме с горещите шоколади.

По-често излагане на слънце

През октомври у нас дните все още са достатъчно дълги, че да имаме на разположение достатъчно време за излагане на слънце и набавяне на витамин Д. Но ноември и декември са сред най-тъмните и мрачни месеци.

Дните с мъгли се увеличават, а през декември денят до толкова намалява, че за месеца по нашите географски ширини слънчевото греене пада под 80 часа за целия месец. Това е предпоставка за развитие на сезонно-афективно разстройство – форма на депресия.

Затова не трябва да пропускаме да се излагаме на слънце във всеки един ден, в който е възможно – от сега до края на март 2020 г.