При горещо време организмът прави всичко възможно, за да се избегне прегряване. При висока влажност на въздуха и липса на вятър потта трудно се изпарява, което възпрепятства охлаждането и вреди на мозъка, на вътрешните органи.

При прекомерно отделяне на пот организмът губи влага и сол, което често води до обезводняване и изтощение.

Някои лекарства усилват страничните ефекти на жегата, затова следва да се вслушваме какво се опитва да ни подскаже тялото и при необходимост да се обърнем към личния лекар, за да се коригира начинът на прием на медикаменти.

Опасност от някои лекарства в жегата

Високата температура на външния въздух може да усили странични ефект на редица медицински препарати и да способства за влошаване на синдрома на изтощение и на топлинен удар.

Някои лекарства предизвикват хипертермия, дори при нормални температурни условия, други косвено усилват въздействието на топлината.

Трети медикаменти в жегата свалят кръвното и концентрацията. При изписване на рецепта лекарят трябва да отчете страничните ефекти на лекарствата, които се усилват при горещо време.

Диуретиците могат да станат причина за бързо обезводняване и за топлинен удар дори, тъй като се нарушава хидратацията и баланса на електролитите.

На функцията на бъбреците при горещо време е възможно да повлияят – нестероидни противовъзпалителни препарати, някои противовирусни средства, салицилати в дози над 500 мг/дневно и селективни инхибитори ЦОГ-2, антагонисти на рецептора на ангиотензин II, някои антибиотици и сулфониламиди.

Лекарствата, които усилват ефекта на обезводняване при високи температури на околната среда, са противоепилептични, литиеви соли, някои перорални препарати против диабет, антиаритмични, препарати за понижаване на нивата на холестерол.

Медикаменти, които могат да нарушат централната терморегулация – невролептици, които косвено влошават въздействието на външната топлина и предизвикват хиперфузия на централната нервна система.

Допринасят за намаляване на бдителността, което може да наруши адаптивните възможности на организма при жега.

В повечето случаи едно лекарствено средство не представлява опасност, ако се използва правилно. Особено внимателни следва да бъдем при прием на няколко медикамента едновременно.

Сред допълнителните фактори, увеличаващи риска от прегряване на организма:

  • Възраст под 4 и след 65 години;
  • Треска, висока температура заради болест;
  • Наднормено тегло;
  • Болести на сърцето, дихателните органи и на нервната система;
  • Психиатрични болести;
  • Диабет.

Консултация с личния лекар

Важно е да не се провежда опасно самолечение и да не се коригира самостоятелен прием на лекарства.

Рязкото спиране на назначен курс лекарства може сериозно да навреди на здравето, и заболяването с нова сила ще започне да се развива в отслабения от жегата организъм.

Затова само лекарят трябва да координира лечението с отчитането на индивидуалния риск и да се направи нова рецепта, от която да се изключат неподходящи или незадължителни лекарства.

Това съвет е важен за хора в напреднала възраст, които често се налага да приемат едновременно няколко лекарства.

Ако хора на възраст отдавна не са посещавали своя личен лекар, е желателно да го направят сега, за да се направи текуща преоценка на приетите препарати и при необходимост да се коригира курсът на лечение особено в жегата.

Допълнително следва да се следи питейния режим и да се пият достатъчно течности, за да се осигури защита на тялото от слънце и жега.

Необходимо е да се освежаваме с помощта на водните процедури – душ, вана, обтриване на тялото с мокра хавлия.

Не трябва прием на лекарства да се започва без консултация най-малко с личния лекар, дори и препаратите да се продават без рецепта. Само лекар може да направи пълни изследвания и при необходимост да адаптира лечението с отчитане на всички важни фактори, сред които и жегата.

Съхранение на лекарства при високи температури

На опаковката на всички медикаменти обикновено са посочените сроковете и условията, които задължително трябва да се спазват. Препаратите, на които е отбелязано съхранение от +2 до +8 градуса, трябва да се държат в хладилник. Въздействието на топлина от вън влошава техните свойства.

Когато тези лекарства се извадят от хладилника, трябва да се използват бързо и да не се оставят за дълго на стайна температура.