Французойките се славят по цял свят със своята грация, макар и да заявяват, че са твърде мързеливи да ходят на фитнес. Една от тайните на френската стройност и красота е ходенето.

Жените със завидна редовност се разхождат пеша наоколо в режим на бързо ходене. Как правилно да ходим за подмладяване и за оздравяване на организма?

Ако ви е трудно да станете сутрин, усещате болки в гърба и ставите, то най-вероятно наблюдавате признаците на стареене на организма. Никой не е защитен от стареенето, но то може да бъде забавено с ходене.

Когато станем на 70 години, губим около 30-40% от мускулната си маса. След 25 години постепенно се понижава честотата на пулса, а стените на съдовете се свиват.

Кръвното налягане се повишава, влошава се храненето на тъканите, с 40-50% се понижава активността на дихателната система. Всичко това са признаци на стареене, които могат да се неутрализират.

Как с ходене да постигнем подмладяване

Ходенето – лесен и ефективен начин за увеличаване на физическата активност

Българските жени често пренебрегват съвети на лекари и известни треньори, които препоръчват редовните упражнения да се превърнат в част от начина на живот.

Физическите натоварвания оказват разностранно положително влияние върху здравето, младостта и красотата на човек.

Днес дори на държавно ниво се обръща внимание на физическото развитие на нацията. Активно се изграждат басейни, физкултурните салони, но въпреки това не са много тези, които се решават да отворят вратите на своя живот за физкултура.

Първо, при споменаване на думата физическо натоварване веднага изниква картината с тежките тежести и непосилни натоварвания, което отблъсква.

Второ, тялото, което е отвикнало от движение, е възможно да го безпокоят болки в ставите. И всичко това способства препоръките да си останат просто препоръки.

И тук на помощ идва ходенето, тъй като е приятно да се разходиш из парка или в близката гора по всяко време.

Ходенето не предизвиква асоциации с прекомерни, а може би и с непосилни натоварвания. По-скоро обратното, възприема се като физическо натоварване, тъй като сме свикнали да се разхождаме пеша.

Но подмладяващото ходене се отличава от обикновената разходка. Как правилно трябва да се ходи, сега ще научим.

Скандинавското ходене е включено в Олимпийските спортове. Има няколко особености на този вид ходене, тъй като първоначално е разработено за летни тренировки на спортисти кънкьори.

Благодарение на своите особености скандинавското ходене 2 пъти по-ефективно тренира мускулите и увеличава с до 40% изгарянето на мазнините.

Бързо ходене и как правилно да се ходи – красотата е активност

Сега е много популярно ходенето с щеки, тоест скандинавско ходене. За тази цел са ни необходими удобни дрехи, обувки и щеки. Има специални школи, които обучават как да ходим бързо.

Ето основите на правилното изпълнение на ходенето:

  • Времето за ходене не трябва да е по-малко от 45 минути. Американски учени правят изследвания за влиянието на бързото ходене и дължината на теломерите върху краищата на ДНК. Известно е, че дължината на теломерите влияе на количеството деления на клетките и колкото по-дълъг е теломера, толкова повече деления може да направи клетката. А колкото повече са в организма младите клетки, толкова по-млад е от биологична гледна точка организма.
  • Бързото ходене може да стане редовно, тоест за получаването на значим оздравяващ ефект е необходимо да се тренира 3 пъти седмично. Първите резултати могат да се очакват още след седмица, когато се подобрява емоционалното състояние и продуктивността се повишава.

Скандинавското ходене тренира до 90% от мускулите, тоест по ефективност се доближава до плуването.

При ходене е важно ръцете да се повдигат ритмично до нивото на гърдите. Това позволява да се включи и в тренировката раменния пояс и гръдния кош. И способства за хармонизация на мускулите на седалището, възстановяване на физиологичната статика на гръдния кош.

Тези органи често се оказват притиснати, поради изкривяване на гръбначния стълб. Нормалната статика на гръдния кош спомага за нормализиране на отока на лимфата на главата.