Много хора не се решават на отслабване, тъй като се боят, че ще ги преследва постоянен глад. Но има вкусни и нискокалорични храни, които помагат да се избегне.

Ако въз основа на тях направим храненията, то показанията на кантара ще започнат да намаляват и ще ни стига енергията за изпълнение на планираните задачи. Бонусът е в това, че можем да ги ядем толкова, колкото си поискаме.

Какво можем да ядем по много, без да пълнеем

1.Овесени ядки

Тези, които се стремят към отслабване, много добре знаят за закуската с овесени ядки. Това е много вкусен и полезен хранителен продукт, който изобилства от белтъчини и фибри, но също така и доста нискокалоричен.

Изяждайки една порция, човек дълго се чувства сит, а също така ще получи големи ползи за здравето.

Изследване показва, че овесената каша задълго засища и понижава чувството на глад при следващо хранене, благодарение на което не се превишава калорийния прием.

2.Краставици

Това е една от най-полезните храни за здравето. Съдържа много вода, от която постоянно се нуждаем. Поради високото ѝ съдържание краставиците са с минимална калоричност. И те отлично утоляват апетита и могат да ни осигурят чувство за ситост около 1,5-2 часа.

3.Запечени картофи

Заради асоциациите с пържените картофи или с чипсовете много хора смятат картофите за вредни за здравето, но това не е така. Картофите, приготвени в тенджера под налягане или запечени на жар или във форма, са полезна диетична храна.

Така, в един запечен картоф, се съдържат 161 килокалории, а също и 4 грама белтъчини и ценни фибри.

В изследване, изучаващо засищането от популярните храни, учените дават на картофите 323 точки, благодарение на което измества лидерите в класацията. За сравнение – по скалата за засищане картофите са 7 пъти по-засищащи от кроасаните.

Експертите пресмятат, че средностатистическият човек изяжда 33 кг картофи на година, като от всяка нация се консумират различни количества. Лидери са жителите Австралия – те изяждат около 66 кг картофи на година.

4.Кисело мляко

Киселото мляко е източник на живи бактерии – отличен източник на белтъчини при минимално съдържание на калории. Ако желаещият да отслабне избере обезмаслен продукт, това ще е 250-грамова порция, съдържаща 25 грама белтъчини и общо 150 килокалории.

В едно изследване с участие само на жени киселото мляко с високо съдържание на белтъчини помага за отслабване, тъй като по-добре утолявало глада от другите храни с ниско съдържание на мазнини.

5.Спанак

Това е мек вкусен зеленчук – ценен източник на витамини А, В4, Е и К, които благодарение на антиоксидантната активност могат да предотвратят за развитие на много заболявания.

Съдържа също много калций, калий, магнезий, желязо, и фосфор, поради което се смята за много полезен за здравето на сърцето.

В една приготвена порция спанак се съдържат 41 килокалории и повече от 4 грама фибри. Към спанака могат да се добавят яйца, макарони, супи и сосове и коктейли.

6.Ягоди

Не заменят основните хранения, но те действително могат да се ядат в голямо количество, без да се трупат килограми. Разбира се, ако няма противопоказания по отношения на здравословното състояние.

За това, когато е сезон, е необходимо да наблягаме не само на ягоди, но сходните им по вид малини, черни боровинки, къпини и други.

Тези плодове се смятат за източник на пектин – разновидности на хранителните влакна, които забавят изпразването на стомаха и благодарение на това се усилва чувството на ситост. А калоричността на тези плодове не е голяма.

Например, в 100 грама ягоди са само 41 килокалории.

7.Кокоши яйца

Все още се водят спорове могат ли да се ядат яйца в големи количества при отчитане на съдържанието в тях на холестерол.

Но учените уверяват, че холестеролът от храната оказва незначително влияние върху нивата му в кръвта. Въпреки това не трябва да се изяждат повече от 3-4 яйца дневно.

В едно голямо яйце се съдържат около 72 килокалории и 6 грама белтъчини, а освен това има много витамини и минерални вещества.

Научните трудове показват, че закуската с високо съдържание на белтъчини може да спомогне за намаляване на количеството на междинните хранения през деня и да се намалят нивата на хормона на глада – грелин.