За да се справят с някои видове психични разтройства или симптоми на тревожност някои хора се нуждаят от помощта на терапевт или медикаменти. Но ако вашия случай не е диагностициран с подобни тежки диагнози може да се възползвате от няколко предложения, които ще ви помогнат да подобрите начина си на мислене, а в последствие и цялостното си здраве. Учените са установили, че може да подобрите психическото си здраве чрез девет лесни техники.

Определете си цели, но не ги преследвайте на всяка цена

Голяма част от хората са перфекционисти в много области от живота си. Според проучвания непрекъснатият стремеж към успех е свързан с високите нива на перфекционизъм и лошо здравословно състояние, което увеличава риска от смърт. Според проучванията перфекционизмът е свързан с депресията след раждането.

Проблемът е, че перфекционизъм има два аспекта. Хората, които се определят като перфекционисти си поставят високи цели, но и се тревожат прекалено много за резултатите, когато не постигнат желаните нива на производителност. Високите цели не са проблем, по-скоро рисковете за здравето се дължат на така наречените „ опасения на перфекционизма“ или страхът от провал и чувството за безполезност, които придружават неуспеха и засягат психичното здраве.

Според Андрю Хил, спортен психолог в университета „St. John“ в Англия: „Хората, които страдат от перфекционизъм трябва да си поставят цели, без да ги приемат твърде лично.“

Излизайте по-често навън

Вътрешната среда ни предпазва от топлината, студа и всички външни фактори на лошото време, но прекаленото застояване в затворени пространства се отразява негативно на психичното здраве.

Проучване през 2015 г., публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките показва, че хората, които прекарват 90 минути на ден в разходки след природата, понижават напрежението върху мозъчната активност в участъка наречен „субгенуален префронтален кортекс“. Повишената активност в тази зона се дължи на появата на негативни мисли. Според резултатите от няколко проучвания, когато се разхождаме сред оживен път тази област се успокоява.

Друго проучване през 2010 г., публикувано в списанието „Environmental Science & Technology“ установява, че разходките в продължение на 5 минути дневно сред зелени площи помагат за повишаване на самочувствието.

Медитация

Въпреки че на пръв поглед медитацията не изглежда като средство, с което ще подобрим мозъчната си активност и настроение, редица проучвания показват точно обратното. Според констатациите медитацията е от изключителна полза за психичното здраве на човека.

Например проучване през 2012 г., публикувано в списание „PLoS ONE“ показва, че хората, които медитират в продължение на шест седмици подобряват концентрацията си в сравнение с тези, които не го правят. Медитацията може да помогне на хората да понижат чувството за депресия или симптомите на тревожност като сами пренасочат мислите си далеч от вредните навици.

Други проучвания, свързани с ефективността на медитацията предполагат, че тази техника буквално „променя мозъка“ като помага да се забави изтъняването на фронталния кортекс, които е част от процеса на стареене.

Освен това се наблюдава понижаване на активността в областите на мозъка, които предават информация за болка. Хората, които са обучени в техниката на „Дзен“ медитацията показват отлични резултати на тестовете свързани с концентрацията на мозъка.

Според проучванията тази техника е особено ефективна за хората, които проявяват неуместни мисли, често срещани при депресия и тревожност.

Кои са другите начини да се почувстваме по-добре психически, четете в Lechenie.bg или се обърнете към професионален и опитен психолог в София чрез PsihologSofia.bg.