Храната е от съществено значение за здравето на човек и е доказано, че много от заболяванията са причинени от нездравословни храни.

Продължават изследванията върху откриване на лекарство за рака и макар досега решение да не е намерено, специалистите са категорични, че богатите на антиоксиданти храни помагат за предпазването от тази коварна болест.

Броколи

Всички кръстоцветни зеленчуци (карфиол, зеле, къдраво зеле) съдържат сулфорафан, но броколите са единствените, които съдържат по-голямо количество от това особено мощно съединение, което повишава защитните ензими в организма и премахва химикалите, които причиняват рак, казва Джед Фейхи, Сингъл.

Едно скорошно проучване върху мишки в Мичиганския университет установява, че сулфорафанът се използва успешно и за лечение на рак на стволовите клетки-тези, които помагат за растежа на тумора.

Броколите участват в борбата с рак на гърдата, черния дроб, белите дробове, простатата, кожата, стомаха и пикочния мехур. Колкото повече броколи консумирате, толкова по-добри резултати ще показват изследванията.

Черните малини

Черните малини съдържат много високи концентрации на фитохимикали, наречени антоцианини, които забавят растежа на премалигнените клетки и поддържат образуването на нови кръвоносни съдове, според д-р Гари Д. Стоунър, който е професор по вътрешните болести към Държавния университет в Охайо. Черните малини са активни помощници в борбата с рак на дебелото черво, хранопровода, устната и кожата.

Стоунър използва концентриран прах за тестовете си и съобщава, че половин чаша на ден може да помогне за подобряване на здравето.

Домати

Този сочен плод е най-добрият хранителен източник на ликопен, каротеноид, който придава на доматите червен оттенък. Установено е, че ликопенът може да прекъсне растежа на ракови клетки при рак на ендометриума, който причинява близо 8000 смъртни случая годишно.

Доматите са ценен помощник в борбата с рак на ендометриума, белия дроб, простатата и рак на стомаха.

Най-полезни са варените домати, понеже процесът на загряване повишава количеството на ликопен, което тялото ви е в състояние да поеме.

Орехи

Орехите съдържат фитостероли (това са молекули подобни на холестерол, които са открити в растенията) които блокират естрогенните рецептори в раковите клетки на гърдата и евентуално забавят растежа им, казва д-р Илейн Хардман, доцент в университета по медицина „Marshall“, Хънтингтън, Западна Вирджиния. Доказано е, че орехите помага за борбата с рак на гърдата и рак на простатата.

Чесън

В чесъна са открити вещества, които могат да спрат образуването на нитрозамини, канцерогени образувани в стомаха (и в червата, при определени условия), когато се консумират нитрати. В действителност, изследване за здравето проведено от Женския университет в Айова установява, че жените, които са включили големи количества чесън в диетата си са изложени на 50% по-нисък риск от някои видове рак на дебелото черво, отколкото тези, които го консумират по-рядко. Чесънът помага при рак на гърдата, дебелото черво, хранопровода и стомаха.

Боб

Проучване от Мичиганския държавен университет установява, че черния боб значително понижава случаите на рак на дебелото черво при плъховете, отчасти защото диета, която е богата на бобови растения повишава нивата на мастната киселина, която във високи концентрации има защитно действие срещу разпространението на рака.

Друго проучване, в списание „Crop Science“, доказва, че сушените зърна са особено ефективни при предотвратяването на рак на млечната жлеза при плъховете. Бобът помага в борбата с рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Добавете половин чаша бобови растения към менюто си, няколко пъти седмично към обичайния прием на зелените или други зеленчуци.

Учените смятат, че консумацията на животински мазнини е вредна и се свързва със затлъстяването. Преработените меса също не се препоръчва от учените.