В разгара на новата учебна година, всеки родител започва да пазарува тетрадки, чанти, химикалки, мисли за подходящи нови дрехи и обувки за детето. Рядко обаче се замисля за това как детето да отсъства възможно най-малко от училище.

Предстоящите месеци, освен от вълнения покрай оценките в бележника ще са съпътствани от грипни епидемии, настинки, а това да предпазим детето от разболяване става още по-трудна мисия.

Днес ще се опитаме да ви помогнем в тази мисия.

Кои са инфекциите, от които най-често се разболяват децата?

Обикновените настинки и грипа са вирусни инфекции, които се дължат на попаднали, най-често в носа, гърлото, синусите или храносмилателния тракт вируси. Патогените се предават по въздушно-капков път, чрез кашляне, кихане, хранене с неизмити ръце, докосване на заразени предмети и други.

Преминаването през настинките е неизменна част от детството, а и подсилва имунната система. Когато детето се излекува от настинка за няколко дни и не е страдало от сериозна симптоматика, това и знак, че той има силна и здрава имунна система. Ако детето се разболява по-често и се възстановява за повече от седмица, това може да е знак, че имунната му система има нужда от подсилване.

Какво да направя за да подсиля имунитета на моето дете?

 

Доказано е, че игрите сред природата са отличен имуномодулатор. За съжаление, натовареното ежедневие не оставя много време за такъв тип дейности, но е добра идея да наминавате по-често през парка.

Растенията, пясъка и пръстта са източници на микроорганизми, които при здраво дете стимулират имунната система  и ѝ помагат да се справя по-лесно със срещаните в ежедневието замърсители и микроби.

 

Макар и, че ще си противоречим малко, няма как да пропуснем този неписан закон. Редовното миене на ръце е един от най-важните навици за всеки човек, който трябва да се възпита от ранна детска възраст. Свободната игра навън не означава, че поддържането на хигиената трябва да остане на заден план. Измивайте ръцете на детето след всяка разходка или игра навън , след посещение на тоалетната, преди хранене, преди и след сън.

Припомняйте му, че в междучасията трябва да мие ръцете си и го снабдете с антибактериални кърпички. По този начин ще му спестите кашлицата и хремата, а на себе си – доста главоболия.

 

Дефицитът на витамини е огромен фактор, който отслабва имунната дейност. Макар и за много деца, разнообразното хранене и редовното хапване на плодове и зеленчуци да са, по-скоро, затормозяващи, в никакъв случай не ги пренебрегвайте.

Старайте се да подсигурявате ежедневно плодове за децата си, и се стремете да разнообразявате по забавен начин трапезата с чисто месо и зеленчуци.

Много от децата страдат от различни хранителни алергии, което за съжаление, предразполага към по-лесно разболяване. Хранителната чувствителност и алергиите отслабват мукозната бариера на червата, а добрият баланс на чревният микробиом е пряко свързан с имунитета.

Недостигът на протеини, при деца, които не консумират достатъчно животински продукти,  намалява продукцията на цитокини, а от там и имунният отговор

Любимите вредни храни на децата, като чипсове и вафли, например, съдържат много оцветители, химикали и консерванти, които допълнително отслабват имунитета. З

 

Опитайте се да ограничите рафинираната захар от режима на детето. Захарта може да потисне имунната система.

Избягвайте хранителните добавки, оцветители и някои съставки като тартазин, серен диоксид, бензоена киселина, натриев нитрат, повечето багрила и други.

А какво да провим, при настинка или грип?

Всеки родител иска, детето да се излекува възможно най-бързо от грипа или настинката. В този си стремеж, родителите започват да дават на детето всевъзможни лекарства, антибиотици и имуностимулатори.

По този начин, организмът на детето няма възможност да се справи сам с инфекцията, което отслабва имунитета на детето. Важно е да не давате антибиотици, освен в случаите, при които това е назначено от лекар!

Не бързайте да давате лекарства за понижаване на температурата, ако телесната температура на детето не превишава 38.5°С и е в добро общо състояние. Повишаването на температурата е начин за борба на тялото с инфекцията.

Осигурявайте на детето достатъчно количество вода, за да подпомогнете метаболизма и премахването на токсините и ненужните вещества и отпадни продукти.

 

Следете за първите признаци на заболяване. Физически симптоми, като хрема, лека кашлица или болки в стомаха означават, че болестта е настъпила.

В повечето случаи, преди да настъпят тези симптоми, детето става по-меланхолично, няма апетит и желание да играе с връстниците си. При тези симптоми започнете да давате естествени „лекарства“, като мед, чайове, джинджифил и др.

Минералите, витамините и антиоксидантите в зеленчуците и супите от тях са изключително важни за защитните сили на организма, което означава, че в такъв момен топлата пилешка супа е едно от най-добрите решения.

Кои се другите натурални медикаменти?

Пчелен прашец

Той представлява цветният прашец, който полепва по ктялото на пчелите-работнички. В прошецът, често се съдържат следи от нектар и пчелна слюнка.

Пчелният прашец е един от най-хранителните природни продукти, с почти всички необходими на човека хранителни вещества. Специалисти го описват като перфектният мултивитамин, осемнайсет витамина, сред които витамините от  В комплекс, всички незаменими аминокиселини, мастни киселини, нуклеинови киселини, ензими и голяма доза протеини.

Притежава способността да стимулира растежа и възстановява тялото, включително кръвта, нервната и имунната система. Затова е добра идея да се поинтересувате къде се продава.

 

Джинджифилът, бъзът, белия равнец, лайката и лопена, неслучайно са добили славата, като добри защитници на организма на малки и големи в сезона на грипа. Билки като мащерка,  и мента са невероятни белодробни тоници, антимикробни средства и помагат за нормалната функция на дихателните пътища.

 

За деца е най-подходящо да се употребяват под формата на чай с мед, но могат да се използват и под формата на компреси и отвари за разтриване и масаж. Въпреки че са естествени, не всички билки са препоръчителни за деца. Затова е добре да се консултирате с лекар относно чайовете, които предлагате на детето ви.

 

Ехинацея

 

Тази естествена трева ще подобри значително имунната функция, както на вас, така и на детето. Може да си направите сироп за кашлица у дома, който е изключително ефективен и полезен за имунитета.

 Смес от бъз, джинджифил и ехинацея е изключително подходяща за този сезон, а и може дори да се превърне в любима напитка на вашето дете.