Колко често вие искрено сте желали да подобрите отношенията с роднините си, но по време на срещата не сте могли да сдържате раздразнението и да се спорили с тях?

Мислили ли сте да си легнете по-рано, но ви е попречил новият епизод на интересен сериал, а след това още един? Планирали сте да започнете диета, но сте усетили аромата на горещи понички и сте се подали изкушението? Днес имате възможност всичко да промените.

Съществува безкраен поток от вътрешни и външни сигнали, отклоняващи ви от набелязания път. Как да им противостоим и дори да ги използваме в собствена полза?

Как работят тригерите?

Това са и самите сигнали, които влияят на нашето поведение. Защо е толкова трудно да се борим с тях? Просто сме свикнали да реагираме на тях по определен начин.

За начало трябва да осъзнаем, че този процес се състои от 3 етапа – сигнал /тригер/, шаблон и награда. Например за пушача сигналът може да бъде стресът, шаблонът – употребата на никотин, а наградата – временно облекчаване на напрежението.

Най-добрият начин да се избавим от един навик – е да променим шаблона, да запазим наградата и сигнала.

Неслучайно някои хора започват да ядат много, когато спрат цигарите – това е тяхната нова реакция на стреса. Разбира се това не е най-доброто решение, тъй като вместо вкусни понички със същия успех можем да изберем бягането по стадиона или отпускащата музика.

Сега нека разберем кои още тригери присъстват в живота ни и как можем да променим своя модел на поведение.

Кои тригери ни пречат?

Неблагоприятни обстоятелства

Боксьорът и философ Майк Тайсън казва, че всеки има план, докато някой не го удари по мутрата. Пътешествайки по пътя на живота, най-често този удар получаваме от заобикалящата ни среда.

Понякога ни се струва, че целият свят е против нас. Можем да се ядосаме на касиера, който направил сметката неправилно, да вдигнем ръце, ако някой наш колега се е разболял внезапно и не ни е дал нужният отчет, да се разстроим, заради отмяна на полет. Но всичко това са неправилни реакции.

Да се сърдим на обстоятелствата е безсмислено. Това е същото като се обидим на изгоряла крушка. Няма смисъл да се огорчаваме и някого да виним за случващото се.

Трябва да се успокоим и да приемем ситуацията такава, каквато е, и да действаме в съответствие с нея.

Грешките на околните

Ваш колега прави правописна грешка в презентацията си и вие го упреквате пред всички за това? Приятел прави рискована постъпка, а вие заявявате, че в тази ситуация бихте действали по друг начин.

Да посочвате на хората техните грешки и да показвате колко сте съобразителни – това не е най-добрият начин за запазване на добрите отношения. И най-важното – така нищо няма да промените.

Ако сте се хващали в подобни реакции, научете се да се спирате навреме. Не се хвърляйте да доказвате собствената си правота, и помислете как всъщност можете да промените ситуацията и да помогнете на околните.

Продуктивни тригери

Следващата стъпка е да създадем мрежа от продуктивни тригери, водещи ви до целта. Това може да бъде всеки сигнал, предизвикващ ви да действате. Или да съставите списък с мотивиращи въпроси, на които да отговаряте всяка вечер.