Хемоглобинът е богат на желязо белтък в червените кръвни клетки. Този протеин е отговорен за транспорта на кислород в тялото.

Основната функция на хемоглобина е да транспортира кислорода от белите дробове до тъканите на тялото, така че живите клетки да могат да изпълняват своята работа правилно.

Хемоглобинът транспортира и въглеродният диоксид из тялото и после обратно към белите дробове.

Ролята на хемоглобина е много важна за здравословния начин на живот и за това е добре да поддържаме нормални нива от този белтък в своя организъм.

Когато нивата на хемоглобин са понижени хората са предразположени към умора, слабост, задух, световъртеж, главоболие, бледа кожа, чупливи нокти, липсва на апетит и дори сърдечно-съдови проблеми.

За това е от съществено значение да знаем как да увеличим нивата си на хемоглобин до едно здравословно равнище, за да можем да се предпазим навреме от всякакви заболявания!

Някои добри храни за целта са: червено месо, скариди, тофу, бадемим леща, зърнени закуски, апсержи, лапат и спанак.

Целта е храната ви да е богата на желязо. Но въпреки това, можете съвсем спокойно да си набавите и желязо под формата на хранителна добавка.

Преди да предприемете тези действия задължително се консултирайте със своя лекар, защото прекалено високите нива на желязо в кръвта могат да бъдат доста опасни.

Друг ключов момент към това да увеличите нивата на хемоглобин в кръвта си е да увеличите и дневния си прием на витамин С.

За целта приемайте повече храни богати на този витамин. Започнете с цитрусите като лимон и портокал, защото освен вкусни, те са и много здравословни.

Други добри източници са: люти чушки, папая, броколи, грейпфрут, домати и отново любимата храна на Попай моряка - спанакът!

Добре е, също така, да си набавите и фолиева киселина, за предпочитане чрез храната.

Фолиевата киселина всъщност представлява витамин В комплекс.

Добри храни, които ще ви помогнат да повишите нивата на този витамин са: фъстъци, банани, броколи, ориз и всякакъв вид бобови култури!

Не забравяйте и за полезните свойства на червеното цвекло!

Силно препоръчително е да годобавите към своята диета, ако се опитвате да повишите нивата си на хемоглобин, а дори и без това, цвеклото си остава суперхрана!

То е богато на витамин В комплекс, фибри, калий и има много високо съдържание на желязо.

Ябълките също спадат към храните, които повишават нивата на желязо. Само една ябълка на ден може да помогне на вашето тяло да поддържа псотоянно здравословно ниво на жизненоважният белтък хемоглобин в тялото.

И накрая, но не на последно място в списъка със суперхрани се класират нарът и копривата, несъмнено два продукта доказали се през годините, чрез своите полезни свойства.

Нарът е богат на желязо и калций, както и на белтъчини, въглехидрати и фибри. Неговата хранителна стойност може да помогне освен за покачване на хемоглобина, а и за поддържането на здравословно тегло!

А както всички добре знаем, едва ли има нещо по-приятно от чаша прясно изцеден фреш от нар, вкусна, енергийна и безкрайно здравословна напитка!

Копривата от своя страна не отстъпва на нара в нито един аспект. Тя е билка, която може да изиграе ключова роля в борбата ви с ниските нива на хемоглобин.

Копривата е чудесен източник на желязо, витамин В, витамин С, както и на много други витамини, които допринасят за повишаване нивата на хемоглобин!

Добавете 2 супени лъжици изсушени листа от коприва към чаша с гореща вода и ги оставете да се накиснат 10 минути.

След това добавете малко мед, лимон или каквото ви е на сърце и вкус и се насладете на здравословната напитка!